За два місяці в Україні зафіксували 70 випадків хвороби Лайма

За два місяці в Україні зафіксували 70 випадків хвороби Лайма

Укрінформ
За січень-лютий в Україні зафіксовано 70 випадків хвороби Лайма, в 2020 році таких випадків було понад 2,7 тисячі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Центр громадського здоров'я.

"За даними Центру громадського здоров’я, у 2020 році зареєстрували 2 745 випадків хвороби Лайма та 2 випадки кліщового енцефаліту. Зокрема, протягом двох місяців 2021 року (січень–лютий) уже зареєстрували 70 випадків захворювання на бореліоз (хворобу Лайма). Ці випадки пов’язані із рецидивами (повторне інфікування без зараження). Випадків кліщового вірусного енцефаліту за два місяці 2021 року не зафіксовано", - йдеться у повідомленні.

У Центрі здоров'я наголосили, що переносниками хвороби Лайма (бореліозу), а також кліщового енцефаліту, хвороби Міямотоа та деяких інших є іксодові кліщі. Збудники потрапляють у організм людини під час присмоктування кліща.

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2–3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах. Щороку близько 20 000 людей звертається з укусами кліщів до закладів охорони здоров’я.

Читайте також: Зростання захворюваності на COVID-19 буде ще протягом 10 днів - Степанов

У ЦГЗ попереджують, що іксодові кліщі активізуються з настанням тепла. Зустріти кліща можна не тільки в лісі, парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. Найчастіше вони сидять у траві, на висоті 20–60 см, і лише зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини.

У Центрі громадського здоров'я наголошують, що у разі укусу кліща його потрібно обережно видалити і за направленням лікаря-інфекціоніста здати в лабораторію, де здійснюють дослідження кліщів на наявність збудників.

Також протягом трьох тижнів після укусу необхідно спостерігати за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-