Як виконують мовні квоти телеканали – звіт Нацради

Як виконують мовні квоти телеканали – звіт Нацради

Укрінформ
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 8 квітня оприлюднила результати моніторингу загальнонаціональних телеканалів щодо використання в ефірах української мови у січні-лютому 2021 року.
Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба медіарегулятора.
Як зазначила член Національної ради Олена Ніцко, було проаналізовано мовлення 28 загальнонаціональних телеканалів, під час моніторингу звучання української мови в ефірах телеканалів Національна рада перевіряє дотримання телерадіоорганізаціями вимог частини десятої Закону України «Про телебачення і радіомовлення» і статті 32 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».
«Моніторинг засвідчив, що ліцензіати дотримуються вимог щодо трансляції реклами державною мовою. Ознак порушення норм частин першої і третьої статті 32 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» не виявлено. «Реклама і телемагазини в ефірі телеканалів ідуть лише українською мовою», – зауважила Ніцко.
Вона повідомила, що тільки державною мовою звучать передачі новин на загальнонаціональних телеканалах.
Щодо мови ефірів, зазначила вона, то всі телеканали перевищили обов’язковий законодавчий поріг 75%.
«12 телеканалів 100-відсотково ведуть мовлення українською мовою. Це – «UA:ПЕРШИЙ», «К2», «5 канал», «Еспресо», «Індіго», «М1», «Рада», «UA:КУЛЬТУРА», «XSPORT», «ПІКСЕЛЬ ТV», «ПлюсПлюс», «ZOOM». Також високі показники, які перевищують 90%, – у телеканалів «Прямий», «Z ZIK», «Мега», «Україна 24», «2+2», «Новий», «НЛО», «ТЕТ». Найнижчий показник у телеканалу «Україна» – 75%», - уточнила Ніцко.
Водночас, за її словами, під час моніторингу попередньо було зафіксовано ознаки порушень абзацу 2 частини п’ятої статті 10 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Ця норма передбачає, що телерадіоорганізації здійснюють трансляцію фільмів та/або передач, які не є їхнім власним продуктом, виключно державною мовою, за винятком фільмів і передач (крім дитячих та анімаційних), створених до 1 серпня 1991 року. Зараз ця інформація ще опрацьовується відповідними підрозділами регулятора. Якщо виявиться, що такі порушення справді були, Національна рада призначить цим мовникам перевірки.
Ніцко нагадала, що чинний Закон «Про телебачення і радіомовлення» передбачає, що моніторинг телеканалів проводиться у проміжках часу із 7 до 18 та з 18 до 22 години.
У загальному тижневому обсязі мовлення загальнонаціональних телеканалів передачі та/або фільми, виконані державною мовою, мають становити не менше ніж 75 відсотків загальної тривалості передач у кожному із визначених проміжків.
Ці телеканали повинні забезпечити частку передач новин державною мовою в обсязі не менше ніж 75 відсотків загальної тривалості всіх новинних передач у кожному із визначених проміжків часу.
Як повідомляв Укрінформ, раніше Національна рада з питань телебачення і радіомовлення нагадала мовникам про необхідність планування програм на 26 квітня з урахуванням того, що це - день річниці аварії на ЧАЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-