Побічних реакцій у вакцини AZ таки більше за Pfizer

Побічних реакцій у вакцини AZ таки більше за Pfizer

Укрінформ
Утім, регуляторний орган ЄС все одно наголошує, що користь від застосування вакцини перевищує ризики

Через півтора місяці старту вакцинації проти ковіду в Україні, за час якої першу дозу CoviShield отримали понад 300 тисяч людей, стало більше відомо про те, як часто зустрічаються побічні реакції від її введення та які з них найпоширеніші. За такою статистикою слідкують у Державному експертному центрі МОЗ України, де зафіксували 816 побічних реакцій з початку вакцинації, 99,1% з яких – «несерйозні». При цьому у повідомленні експертного центру немає даних про виникнення саме тромбозів внаслідок вакцинації.

Водночас із цим Європейський регулятор EMA усе ж визнав, що існує зв’язок між утворення тромбів та вакциною проти коронавірусу AstraZeneca, проте що саме може викликати таку реакцію – невідомо, сказав керівник відділу вакцинації EMA Марко Кавалері. А поки фахівці це з’ясовують, Укрінформ поцікавився, що ж про це кажуть цифри.

Які побічні реакції виявляли в Україні найчастіше?

Регулюючі органи та більшість фахівців з імунології наразі дотримуються думки про те, що користь від вакцинації перевищує можливі ризики. Зокрема таку заяву зробили в Європейському агентстві лікарських засобів (EMA), де ризик утворення тромбів назвали «дуже рідкісним побічним ефектом». А у Державному експертному центрі МОЗу після аналізу даних про зареєстровані реакції після застосування вакцини CoviShield (аналог вакцини AstraZeneca, вироблений в Індії), повідомили, що «за даними фармаконагляду в Україні випадків виникнення тромбозу не зареєстровано».

Загалом же відсоток виникнення побічних ефектів після застосування вакцини CoviShield в Україні становить 0,28% – тобто 816 із 300 тисяч. Із цих побічних реакцій 94,73% відповідали інформації в інструкції для медичного застосування, найчастішим з яких були лихоманка, слабкість, озноб, біль і оніміння в місці щеплення, набряк – в 66,83% випадках. У 11,7% спостерігалися головний біль, втрата свідомості, сонливість і безсоння, у 3,21% – нудота, блювота і біль в животі, а у 1,6% – алергія і нежить. У 0,05% щеплених, які повідомили про побічні реакції, спостерігалася кров у сечі. Примітно, що найчастіше побічні ефекти фіксували серед жінок (67,99%) і чоловіків (24,58%) у віці 31-45 років. Врешті державний регулятор теж підсумував, що згідно з новими даними про несприятливі події після імунізації співвідношення користь/ризик при майже 300 000 введених дозах CoviShield є позитивним.

Як відрізняються побічні ефекти після вакцинації Pfizer та AZ

Спостерігаючи за новинами про вакцинацію, на перший погляд здається, що повідомлення про побічні реакції після введення вакцини AstraZeneca трапляються частіше, ніж після Pfizer/BioNtech. Імунолог Андрій Волянський вирішив порівняти частоту виникнення реакцій від цих вакцин на основі офіційних даних Великобританії, де було введено 18 мільйонів доз Pfizer/BioNtech з 9.12.20 до 21.03.21 та 18 мільйонів доз AstraZeneca з 4.01.21 до 21.03.21.

Згідно з цими даними, було зафіксовано 38 випадків тромбозу після вакцинації Pfizer/BioNtech (з них 1 летальний) та 230 після вакцинації AstraZeneca (з них 13 летальних). Емболію легень було відзначено у 53 випадках після вакцинації Pfizer (з них 5 летальних) і у 223 після вакцинації AstraZeneca (з них 27 летальних).

Таблиця з Facebook Андрія Волянського
Таблиця з Facebook Андрія Волянського

Наведені дані, щоправда, варто сприймати з обережністю. Адже при оцінці ефективності вакцини порівнюється ще й кількість ускладнень і смертельних випадків у людей, які не отримали щеплення і захворіли на ковід.

Деякі країни знову призупиняють вакцинацію AZ

Між тим, кілька країн ЄС знову призупинили вакцинацією AstraZeneca. Німеччина зробила це після того, як Інститут Пауля Ерліха зареєстрував 31 випадок формування тромбів у мозку пацієнтів (29 з цих випадків – у жінок віком 20-63 роки), які невдовзі перед тим були вакциновані, повідомляє УП, і дев'ятеро з них померли.

Подібне рішення прийняли і у Нідерландах – йдеться так само про призупинення вакцинації людей, молодших 60 років, цією вакциною. Таке рішення прийнято після консультацій з Національним інститутом здоров'я і навколишнього середовища щодо побічних ефектів препарату, повідомив кореспондент Укрінформу в Гаазі. Таке рішення було прийнято після п'яти нових повідомлень про можливі серйозні побічні дії у жінок віком від 25 до 65 років – йдеться теж про утворення тромбів після вакцинації.

У Великій Британії Об'єднаний комітет з вакцинації та імунізації (JCVI) рекомендував здоровим людям, молодшим 30 років, зробити щеплення іншою вакциною замість препарату AstraZeneca через повідомлення про рідкісні випадки утворення тромбів. Регуляторний орган зазначив, що поки немає доказів того, що саме щеплення спровокувало утворення тромбів, проте цей зв’язок стає сильнішим.

Український МОЗ поки відреагував стримано на повідомлення про зв’язок вакцинації з утворенням тромбів. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов в ефірі телеканалу «Україна 24» сказав, що потрібно почекати на сам текст висновку Європейського агентства з лікарських засобів, щоб ухвалити відповідне рішення.

Юлія Горбань, Київ

Довідково: які вакцини отримає Україна?

За інформацією МОЗ, Україна має контракти на постачання 24 млн доз вакцин: 10 млн доз Novavax, постачання яких очікується в липні, 2 млн доз вакцини CoviShield, з яких вже отримали 500 тисяч доз, а ще 1,5 млн очікуються у квітні – травні та 2 млн від китайського виробника Sinovaс, з яких 215 тисяч доз вже в Україні. 6 квітня Міністерство охорони здоров'я уклало рамковий договір із компанією Pfizer про постачання в Україну 10 млн доз вакцин. Вони будуть поставлені протягом 2021 року. Відтак з урахуванням надходження 8 млн доз від глобальної ініціативи COVAX, Україна розраховує отримати 32 млн доз вакцин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-