Укази Президента про відсторонення Тупицького оскаржують у Конституційному Суді

Укази Президента про відсторонення Тупицького оскаржують у Конституційному Суді

Укрінформ
У Конституційному Суді оскаржують окремі акти Президента України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба КСУ.

"До Конституційного Суду України 8 квітня 2021 року надійшло конституційне подання 49 народних депутатів щодо відповідності Конституції (конституційності) указів Президента «Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України» від 29 грудня 2020 року № 607/2020, «Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України» від 26 лютого 2021 року № 79/2021, «Про деякі питання забезпечення національної безпеки України» від 27 березня 2021 року № 124/2021", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що автори клопотання просять визнати оспорювані акти Президента України такими, що не відповідають низці норм Конституції.

З текстом конституційного подання можна ознайомитися на офіційному вебсайті Суду в рубриці «На розгляді Суду».

Як повідомлялося, Касаційний адмінсуд у складі Верховного Суду призначив на 13 квітня розгляд справи щодо оскарження указу Президента про відсторонення від посади судді Конституційного Суду Олександра Тупицького.

Читайте також: Тупицький знову не прийшов на суд - обрання запобіжного заходу перенесли

29 грудня 2020 року Президент підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці. Таке рішення він ухвалив «після отримання та обробки фахівцями Офісу Президента клопотання Офісу генерального прокурора». Перед тим прокуратура повідомляла, що Тупицький підозрюється в чиненні впливу на свідка шляхом підкупу, у наданні неправдивих свідчень. Справа стосується приватизації Зуївського енергомеханічного заводу в Донецькій області.

26 лютого 2021 року Президент продовжив ще на місяць відсторонення Тупицького від посади судді КСУ.

Читайте також: ВС відкрив провадження щодо оскарження указу Президента про скасування призначення суддів КСУ

5 січня судді Конституційного Суду провели збори у зв'язку з указом Президента про відсторонення Тупицького і ухвалили заяву про неприпустимість недотримання органами державної влади та посадовими особами приписів Конституції, що може призвести до блокування роботи КСУ.

На період відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького на засіданнях Великої палати суду головує його заступник Сергій Головатий.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-