Виконання рішень ЄСПЛ залежить від дипломатії і позиції країни-відповідача – експерт

Виконання рішень ЄСПЛ залежить від дипломатії і позиції країни-відповідача – експерт

Укрінформ
Рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) мають рекомендаційний характер, і їх виконання залежить від дипломатії та рівня визнання міжнародного права країною-відповідачем.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" заявив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павлюченко, передає Укрінформ.

Павлюченко уточнив, що ЄСПЛ розглядає відповідальність у межах Європейської конвенції з прав людини.

"Тут питання юрисдикції. Хто несе юрисдикцію де-факто на території, де, власне, сталося порушення. Якщо це держава Україна, тоді заява подається проти держави Україна. Якщо це територія, неконтрольована урядом України — окупований Крим, окупований Донбас — це юрисдикція держави, яка де-факто несе відповідальність за цю територію, і це фактично Росія", — пояснив Павлюченко.

Правозахисник наголосив, що у випадку з Донецькою та Луганською областями і Кримом скарги на порушення конвенції до Європейського суду подаються, як правило, проти двох держав — проти РФ та проти України.

"Перед поданням позову до ЄСПЛ потрібно пройти всі суди — від першого до касаційного. Не тільки в Україні. Потрібно також звернення, скажімо, в Слідчий комітет РФ, який просто у відповіді вказує, що вони не розглядають такі справи і, власне кажучи, відмовляються від відповідальності за розгляд таких порушень на території Донецької та Луганської областей. І ось тоді виникають підстави для того, щоб звертатися до Європейського суду з прав людини", — зазначив Павлюченко.

Читайте також: ЄСПЛ може розглядати позови українців щодо російської агресії роками — правозахисники

При цьому він зауважив, що у своєму рішенні ЄСПЛ не зобов'язує, а лише пропонує державі виправити те чи інше порушення.

"А держава самостійно має погодитися і виправити це порушення. Яким чином змусити — це питання вже й дипломатії, й виконання рішень Європейського суду з прав людини", — додав експерт.

У цьому контексті він нагадав, що Анкара не виконувала рішення ЄСПЛ, які стосувалися міждержавної справи "Північний Кіпр проти Туреччини".

"І Росія не хотіла виконувати справи, пов'язані з Придністров'ям, і практично блокувала ратифікацію та набрання чинності 11-им протоколом та реформи Європейського суду з прав людини. Це тривало півтора року. Так, це ціла проблема, але все одно це закінчилося", — зауважив керівник Української Гельсінської спілки з прав людини.

Як повідомлялося, загальна кількість позовів, які на цей час подали українці в ЄСПЛ, — 10,5 тис. З них близько 7 тис. стосуються порушення прав людини в Криму і в Донецькій та Луганській областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-