Розстріли на Інститутській: суд допитав сина героя Небесної сотні

Розстріли на Інститутській: суд допитав сина героя Небесної сотні

Ексклюзив
Укрінформ
У Святошинському райсуді Києва під час розгляду справи про розстріли на Інститутській у 2014 році щодо ексбійців "Беркуту" Сергія Тамтури й Олександра Маринченка допитали Юрія Аксенина, сина Героя Небесної сотні Василя Аксенина.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Відповідаючи на запитання прокурора, Аксенин сказав, що був на Майдані з 20 лютого, а до того у Києві участі у протестах не брав. Натомість його батько неодноразово їздив на Майдан і розповідав про те, що там відбувається, і свої враження.

“Батько пояснював, що побили студентів, на його думку, бо думали, що люди розійдуться, і все закінчиться. Батько також повідомляв про застосування зброї працівниками міліції і казав, що бачив, хто у нього стріляв”, - розповів потерпілий.

Читайте також: Суд у справі про розстріли на Інститутській не зміг допитати свідка

За його словами, батько не повідомляв щодо застосування до нього зброї працівниками міліції, але розповідав, що бачив, як у бік протестувальників використовувалися гумові кулі.

Аксенин також заявив, що не чув від батька про наявність у нього інформації про те, що люди могли брати участь в акціях за гроші. Батько також не розповідав, що бачив зброю у руках активістів, яка б використовувалася щодо працівників міліції.

За словами потерпілого, батько поінформував його, що дістав поранення неподалік від входу у Жовтневий палац.

Після допиту Юрія Аксенина суд перейшов до доказів, поданих представником потерпілих Євгенією Закревською.

Зокрема, суд дослідив низку документів, серед яких протокол проведення слідчого експерименту, а також відеозаписи, зокрема, щодо слідчого експерименту, та інше.

Головуючий суддя Сергій Дячук оголосив, що розгляд справи продовжиться 14 квітня об 11.00.

Читайте також: Характери гідності: Аксенин, Кемський, Кульчицький, Рибак

Як повідомлялося, житель Чернівців Василь Аксенин був активним учасником Революції гідності. 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській зазнав тяжкого вогнепального поранення і був доправлений до однієї з київських лікарень. Наприкінці лютого 2014 року його прийняли на лікування в клініку польського міста Жешува, де він помер 12 березня 2014 року внаслідок зупинки серця.

Указом Президента України від 21 листопада 2014 року Василю Аксенину посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка".

Справа про розстріли на Інститутській надійшла до суду у 2015 році спочатку щодо двох обвинувачених - колишніх бійців "Беркуту" Павла Аброськіна і Сергія Зінченка. Згодом, у 2016-му році, її об’єднали з обвинуваченням Олександра Маринченка, Сергія Тамтури і Олега Янішевського і почали слухати спочатку.

29 грудня 2019 року відбувся обмін полоненими, під час якого Україна передала 127 утримуваних осіб, зокрема і п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

Читайте також: Розстріли на Інститутській: Кличко розповів у суді про події на Майдані і «ляльководів» Януковича

Київський апеляційний суд перед обміном звільнив з-під варти Янішевського, Зінченка та Аброськіна, обвинувачених у вбивстві 48 і пораненні 80 осіб на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року, і скасував домашній арешт двом Тамтурі й Маринченку. Їх усіх звільнили під особисте зобов’язання.

Згодом Маринченко і Тамтура повернулися до Києва. Вони заявили, що будуть і надалі брати участь у судових засіданнях у справі про розстріли на Майдані.

Святошинський районний суд Києва оголосив у міжнародний розшук Янішевського, Зінченка та Аброськіна. Матеріали щодо них суд виділив до розгляду в окремому провадженні та зупинив його до розшуку цих 3 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-