Степанов розповів, що передбачає Національний план COVID-вакцинації

Степанов розповів, що передбачає Національний план COVID-вакцинації

Укрінформ
Указ Президента про створення Національного плану вакцинації — це підняття питання щеплення на вищий рівень.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі програми “Свобода слова” на телеканалі ICTV сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“Коли ми говоримо про нашу дорожню карту вакцинації, національний план, в якому передбачено 5 етапів вакцинації, це документ, який затверджений МОЗ, та який діє на території всієї країни. Він має більш медичний аспект, тому що вакцинація — це медична дія. Коли ми говоримо про те рішення РНБО, яке було втілено в життя указом Президента, то це навпаки підняття питання вакцинації на більш високий рівень, з доєднанням туди інших міністерств, наприклад МЗС, як міністерства яке буде зараз максимально допомагати в отриманні та доставлення вакцин в Україну, так і ОДА, органів місцевого самоврядування”, - розповів Степанов.

Читайте також: Епідеміолог розповіла, на скільки Україна відстає від плану COVID-вакцинації

Він додав, що буде відповідно інтеграція до нового плану діючої дорожньої карти щодо вакцинації, з урахуванням всіх етапів, всіх груп ризику, які мають бути щеплені першочергово.

В Національному плані вакцинації, який має бути створений відповідно до указу Президента, також буде чітко передбачено кількість вакцинованих конкретно по місяцях.

Так за словами Степанова, до кінця 2021 року має бути вакцинована переважна більшість населення України, щоб був сформований колективний імунітет.

Читайте також: Більшість дорослих щеплять до кінця року — Зеленський схвалив створення плану COVID-вакцинації

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 квітня 2021 року «Щодо Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, до кінця 2021 року».

Згідно з рішенням РНБО, Кабінет Міністрів України у семиденний строк має забезпечити розробку та затвердження Національного плану вакцинації проти COVID-19 з урахуванням найкращого міжнародного досвіду, має бути встановлена мінімально необхідна щомісячну кількість щеплень, визначені джерела та строки постачання вакцин, особи, відповідальні за реалізацію плану. Метою плану є охоплення щепленнями більшості дорослого населення України не пізніше грудня 2021 року.

Читайте також: Степанов назвав умови виробництва COVID-вакцини в Україні

Також Уряд має активізувати переговори з виробниками вакцин проти COVID-19, а також щодо залучення міжнародної технічної допомоги для реалізації кампанії з вакцинації в Україні. МОЗ повинне вжити заходів щодо постачання в Україну необхідної кількості вакцин та забезпечення доступу населення до вакцинації; забезпечити проведення ефективної інформаційно-роз'яснювальної роботи щодо вакцинації.

Рішення також передбачає, що МЗС має вжити невідкладних заходів, спрямованих на підвищення ефективності співпраці з іноземними державами та міжнародними організаціями щодо постачання в Україну вакцин проти COVID-19.

Читайте також: Епідеміолог розповіла про дієвий метод проти зараження коронавірусом

Наприкінці минулого року оперативний штаб МОЗ з вакцинокерованих інфекцій затвердив план імунізації населення від COVID-19.

Планом затверджено 4 етапи вакцинації населення:

  1. січень–квітень 2021 року — люди з критичним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, що виконують критичні функції у боротьбі з пандемією COVID-19;
  2. квітень–червень 2021 року — люди з надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, що надають медичні послуги;
  3. червень–вересень 2021 року — люди з високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, що виконують функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави;
  4. вересень 2021 — березень 2022 року — люди з підвищеним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, що виконують функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави.
Читайте також: Кулеба сказав, коли можуть поновитися повноцінні міжнародні подорожі

Вакцинація в Україні розпочалася 24 лютого. На сьогодні Україна вже отримала 500 тис. доз вакцини Covishield виробництва індійського Інституту сироватки крові. Також, в Україну прибуло 215 тис. доз вакцини CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac Biotech. Наразі вона проходить десятиденний лабораторний контроль.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-