ВАКС продовжив арешт фігуранта «газової справи Онищенка»

ВАКС продовжив арешт фігуранта «газової справи Онищенка»

Укрінформ
Вищий антикорупційний суд продовжив екскерівникові ТОВ «Надра Геоцентр» термін дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 3 червня та призначив обвинувальний акт до судового розгляду.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ВАКС.

“У понеділок, 5 квітня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду провела підготовче судове засідання у справі за обвинуваченням екскерівника ТОВ «Надра Геоцентр», за результатами якого продовжили строк дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 3 червня цього року включно”, - ідеться у повідомленні.

Зазначається, що суд також визначив обвинуваченому заставу у розмірі 375 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 851 тис. 250 грн.

Читайте також: У «газовій справі» Онищенка арештували ще одного підозрюваного

Колишнього керівника компанії обвинувачують у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч.5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України. За версією слідства, екскерівник ТОВ «Надра Геоцентр» причетний до розкрадання коштів під час видобутку та продажу природного газу в межах договорів про спільну діяльність з компанією «Укргазвидобування». Поміж інших підозрюваних у цій справі є колишній народний депутат-утікач, якого підозрюють в організації «газової схеми».

Як повідомляв Укрінформ, 1 квітня Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до Вищого антикорупційного суду матеріали справи щодо колишнього директора приватної компанії ТОВ "Надра Геоцентр".

Читайте також: ВАКС скасував рішення суду щодо «газової» справи про розкрадання на 700 мільйонів

Фігурант тривалий час переховувався від слідства на території Російської Федерації. Його затримали прикордонники 12 січня 2021 року в пункті пропуску «Бачівськ» в Сумській області.

13 січня 2021 року слідчий суддя ВАКС застосував до нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 1,75 млн гривень застави.

"Газова справа" - умовна назва кримінального провадження за фактом розкрадання державних коштів під час видобутку та продажу природного газу в межах договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування». Слідство називає організатором цієї корупційної схеми народного депутата України VII-VIII скликання Олександра Онищенка, який втік з України влітку 2016 року.

Його обвинувачують у створенні злочинної організації, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року незаконно заробили понад 1,6 млрд грн на реалізації природного газу.

У результаті таких дій ПАТ "Укргазвидобування" (100% акцій належать державній НАК "Нафтогаз України") завдано збитків у понад 740 млн грн.

Загалом слідство встановило причетність до участі у "газовій схемі" 29 осіб. З-поміж них - двоє людей, які виконували роль співорганізаторів, решта - працівники ПАТ "Укргазвидобування", юрист, фінансисти, керівники компаній тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-