Дмитро Черниш, директор Департаменту розвитку електронної системи охорони здоров'я НСЗУ
Не було жодного місяця, щоб ми побачили, що лікарі масово починають звільнятися
06.04.2021 11:25

Запровадження електронної системи охорони здоров’я eHealth було однією з найважливіших умов для трансформацій медичної системи України. Вона не лише забезпечує автоматизацію обліку медичних послуг, а й дозволяє побачити, як у цифрах виглядає охорона здоров’я. А ще, за словами Дмитра Черниша, директора Департаменту розвитку електронної системи охорони здоров'я НСЗУ, є хорошим інструментом для менеджерів на місцях, аби найякісніше зорганізувати надання медичної допомоги. Із ним Укрінформ поспілкувався про найновіші дані щодо звільнень лікарів, запровадження електронних лікарняних та кабінету пацієнта, а також про те, якими найімовірніше будуть документи про ковід-вакцинацію.

- З приходом ковіду було побоювання, що багато лікарів і медсестер звільняться з лікарень через те, що почувалися незахищеними – фізично і фінансово. Деякі таки пішли. Але знаю інформацію, що в цілому медиків насправді побільшало. Це насправді так? З чим це пов’язано?

- Для того, щоби працювати з НСЗУ, закладу потрібно зареєструватися в електронній системі і зареєструвати всіх своїх медичних працівників. В межах підготовки до ПМГ 2020 (програми медичних гарантій) почалася реєстрація цих медичних працівників. До квітня 2020 року ми вже бачили, скільки медпрацівників є в системі і спостерігали за тим, скільки звільняється і скільки приходить нових. І жодного разу інформація про те, що медичних працівників стає менше, не підтвердилася. Маємо зростання: по медсестрах на 6890, по лікарях на 5149.

- Тобто це різниця між кількістю тих, які звільнилися, і нових працівників, зареєстрованих з 1 квітня 2020 року?

- Так. Це фактично як кадровий облік. При прийомі на роботу працівник реєструється в системі, а його звільнення теж фіксується. Якщо подивитися по лікарях, то за цей рік нових в системі з’явилося 12864, а звільнилося – 7715. Різниця – плюс понад 5 тисяч лікарів.

- З чим пов’язується такий приріст?

Це може бути пов’язане з різними чинниками. Але скоріш за все заклади почали коректніше розуміти вимоги НСЗУ, відповідати вимогам НСЗУ і заходити просто на додаткові пакети надання медпослуг, відповідно залучаючи для цього нових медичних працівників.

- Але зорієнтуйте по ситуації в Харкові, бо колапс медичної системи у зв’язку з ковідом там частково пов’язують із звільненням 2 тисяч працівників.

- За нашими даними, по Харкову дійсно є зменшення кількості медичних працівників, але не на 2 тисячі. По медичних сестрах маємо навіть зростання на 146, лікарів дійсно менше – на 90 осіб. Ми ці дані постійно моніторимо і передаємо їх своїм же регіональним департаментам для того, щоб вони реагували.

Але динаміка в цілому позитивна, це однозначно. Не було жодного місяця, щоб ми побачили, що лікарі масово починають звільнятися – ні під час першої хвилі ковіду, ні під час другої. І зараз теж динаміка хоч з невеликим, але плюсом. Взагалі облік цих даних – прекрасний інструмент для організації меддопомоги в кожному регіоні. Наші регіональні департаменти можуть підказати закладам, що приміром, у них 30% персоналу вже пенсійного віку, і якщо за півроку-рік ці люди підуть на пенсію, то потрібно буде шукати нових працівників, а значить, про це потрібно думати вже зараз.

- Минулий рік був нетиповим для всіх ланок медичної системи через ковід. До яких фахівців, окрім сімейних лікарів (у них цьогоріч точно був аншлаг), найчастіше зверталися пацієнти?

- Якщо говорити про консультації, то на першому місці направлення до невролога. Маємо 1,1 мільйон таких отриманих послуг, за які НСЗУ сплатило гроші. На другому місці у нас консультації ЛОРа та офтальмолога – по 800 тисяч. На четвертому – консультації хірурга – 700 тисяч.

- Чесно кажучи, здивована, оскільки у нас найбільша смертність у зв’язку з проблемами серцево-судинної системи, а у згаданому переліку серед найчастіших консультації немає кардіологів. Мабуть, через те, що тепер нагляд за такими пацієнтами – відповідальність сімейних лікарів.

- Можливо. Якщо подивитися на статистику по направленнях до кардіолога – то це 475 тисяч, тобто 8 місце. Потрібно розуміти, що це не просто заповнена форма, а дані по конкретному пацієнту в його медичній картці, куди накладений медичний цифровий підпис. Це юридично важливі дані. Ми закликаємо лікарів до цього дуже відповідально ставитися, бо у системі видно кожен крок. Повірте, моніторинг працює так, що через декілька місяців, навіть через декілька років, може бути виявлена фальсифікація або ще щось...

- Це стосується лікаря?

- Конкретного лікаря, в конкретний момент часу, з якого робочого місця це було зроблено.

- До речі, а чи ковід не змусив пацієнтів переукладати декларації – тобто міняти сімейних лікарів?

- Таких даних у системі не представлено, але якби були якісь аномалії, то ми б це помітили. Це звичайний процес, нерідко пов’язаний з переїздом людей.

- Ще минулорічного квітня у планах НСЗУ було запровадження електронних лікарняних, але процес відклався. Що це були за проблеми, і коли все ж таки чекати на реалізацію проєкту?

- Затримка сталася через концептуальні речі. Існує декілька центрів, з якими потрібно узгодити: НСЗУ, як власник електронної системи, де є медична складова; Пенсійний фонд, де є своя система; Фонд соціального страхування; Мінсоцполітики; МОЗ, як регулятор в сфері охорони здоров’я, і Мінцифра, як регулятор електронних інструментів у країні.

Той варіант проєкту, який хотіли запустити минулого року, враховував інтереси тільки однієї частини, яка стосується фінансів – Пенсійного фонду і Фонду соціального страхування і взагалі не враховував специфіку медичної сфери. Коли Мінцифра підхопило проєкт, то стало зрозуміло, що без електронної системи, де міститься інформація про стан здоров’я пацієнта, ніякий лікарняний не буде лікарняним. Тому наприкінці літа було прийнято рішення, що електронний лікарняний буде реалізовано як інтеграцію оцих всіх систем між собою. Виглядатиме це так: у нас в системі eHealth є інформація про стан здоров’я пацієнта, яка вказує про те, що пацієнт дійсно захворів і зараз тимчасово непрацездатний. Ми цю інформацію будемо передавати у Фонд соціального страхування, де будуть займатися фінансовими питаннями.

- Це та інформація, що в електронній карті?

- Так, без можливості витоку цієї інформації, вона передаватиметься автоматично в Фонд соціального страхування. Пацієнту не треба бігати з жодними бланками. Лікар відправляє інформацію одним натиском кнопки, і вона з’являється в системі Фонду соціального страхування. До неї має доступ роботодавець і пацієнт, всі взаєморозрахунки робляться там. Тобто ми розділили медичну і фінансову складову. Ми продовжуємо реалізовувати свій девіз: «бігають не люди, бігають дані». Це те, що ми почали з «е-Малятком», коли внесення інформації про народження дитини в електронну базу дозволяє одразу отримати кілька послуг – зареєструвати її місце проживання, отримати громадянство, призначити допомогу при народженні тощо.

- Що вже готово на цей момент?

- Ми вже отримали від розробника акт прийому-передачі робіт. Ця частина називається «Медичний висновок про непрацездатність», тобто грубо кажучи, це колишній паперовий листок непрацездатності з трикутними печатками, але тепер уже в цифровому форматі. Формується він автоматично з історії хвороби, яку лікар вносив до медичної картки пацієнта.

- Тепер справа за нормативними документами?

- Так, а ще потрібно провести пробне тестування перед запуском по всій країні.

- Тож які приблизні терміни запуску?

- Попередньо плануємо до кінця року. Важливо, що не буде паралельного обігу – в один день зникнуть паперові листки непрацездатності і з’являться тільки електронні. Навіть приблизно не можна уявити, скільки може бути корупційних ризиків при обігу паперових лікарняних. Ніхто не знає, чи їх дійсно стільки в країні потрібно? Кому вони виписуються? В Інтернеті легко пропонують купити паперовий листок непрацездатності. Можуть бути маніпуляції лікарняними, коли когось не можуть звільнити, бо людина йде на лікарняний. Тож важлива і антикорупційна складова, і ми маємо належно підготуватися.

- А коли буде запущено електронний кабінет пацієнта?

- Уже понад півроку, як він готовий з технічної точки зору. Тепер усе залежить від ресурсних потужностей, які необхідні для його підтримки, тобто хостингу. Ми зважено тепер підходимо і думаю, що в другому кварталі ми маємо вийти з бета-версією кабінету пацієнта, коли його протестує певна частина людей. Побачимо, чи система нормально реагує, і перейдемо на інший рівень. Швидше за все, буде поетапне включення.

- Розкажіть, як відбувається внесення даних про ковід-вакцинацію? Чи буде електронна довідка про щеплення?

- Усе будується навколо електронної медичної картки. Процедура така сама, як при проведенні будь-якого прийому пацієнта у лікаря. Причому немає обмежень по обов’язковості укладення декларації.

- А як тоді вносяться дані? Адже якщо у когось немає декларації, то значить немає електронної картки.

- Це хибне твердження. На сьогодні в електронну систему охорони здоров’я можна зайти як через декларацію, так і просто для реєстрації. Тобто можна просто зареєструвати пацієнта. Коли зараз кажуть, що у когось не укладено декларацію, значить людина не отримає вакцинацію, то це не правда. Будь-який лікар може зареєструвати пацієнта без подання декларації і внести цьому пацієнту запис про вакцинацію, розпочавши тим самим електронну медичну картку пацієнта.

- Уявімо, що мене щойно вакцинували. Які мої дані будуть вноситися: вік, стать, вакцина?

- По-перше, це інформація про особу – прізвище, ім’я, по-батькові, рік народження, серія і номер паспорту, індивідуальний податковий номер, контактні номери телефону і екстрені. По-друге, медична інформація. Лікар вкаже, яка вакцина використана, її код, кількість доз, область тіла, куди була зроблена тощо. Ця інформація відображається у нас у вигляді статистичних даних.

- Вона публікується без затримок?

- Якби ми проводили оновлення такої кількості інформації в режимі реального часу, це потребувало б колосальних ресурсів. Для того, щоб побачити загальну картину, достатньо оновлення раз на день. А найголовніше, що ця інформація залишиться з пацієнтом – як по вакцині проти ковіду, так і по інших вакцинах. Скажімо, пацієнт отримав щеплення в мобільній бригаді, прийшов до сімейного лікаря, а сімейний лікар вже бачить, що пацієнту була введена перша доза Covishield.

- А які плани наразі щодо введення довідок про вакцинацію? Якими вони будуть? Теж електронними?

- Наша система містить всю необхідну інформацію для документу про вакцинацію. На сьогодні якихось уніфікованих вимог до цього документу немає. Днями Євросоюз вийшов з вимогою до свого документу про вакцинацію. До цього ВООЗ виходив зі своїми вимогами. Наразі ми чекаємо, коли й Сполучені Штати озвучать свої вимоги. Ми цю інформацію з різних джерел акумулюємо, знаходимо точки дотику і орієнтуємося на той момент, коли провідні країни унормують свої документи, щоби наш документ максимально відповідав їхнім вимогам. Європейський Союз заявив, що націлений на 15 червня, і ми також орієнтуємося приблизно на цю дату. Це можна дуже швидко зробити, але ж головне, щоб цей документ був корисний, зокрема, і для подорожей за кордон.

- Як він виглядатиме вже визначено?

- Швидше за все інформація буде зашифрована у QR-код, але, думаю, буде можливість і роздрукувати документ. Дуже важливо, як він буде захищений, яка база верифікації даних, тому що іноземний прикордонник має його з чимось порівняти. Тобто важливо продумати спосіб інтеграції баз. Наша внутрішня база вже наповнюється і тут – маю заклик до пацієнтів. Після вакцинування від COVID-19, переконайтеся, що ваші дані внесли в електронну систему. Те саме стосується і медичних працівників, які вносять дані.

Юлія Горбань, Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-