Лікар розповів про розлади після COVID-19

Лікар розповів про розлади після COVID-19

Укрінформ
Симптоми з боку дихальної, серцево-судинної або нервової систем у пацієнтів з COVID-19 спостерігаються щонайменше впродовж 12 тижнів після початку захворювання.

Про це на пресконференції в Укрінформі розповів професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Сергій Дубров.

"Наразі ми широко говоримо про постковідний синдром... Це тривалість проявів та симптомів, яка по часу має 12 і більше тижнів від початку захворювання. Якщо говорити про симптоми, то вони можуть бути з боку будь-якої системи. Це в першу чергу дихальна система, серцево-судинна, нервова система. Найбільш типовими частими скаргами з боку пацієнтів, якщо говорити про постковідний синдром, є зміни з боку респіраторної системи... Тривалий час пацієнти потребують допоміжної репіраторної підтримки, навіть коли в них вже немає реплікації вірусу, тобто коли ПЛР-тест є негативним", - розповів Дубров.

Читайте також: В Україні циркулює понад 30 різних генотипів коронавірусу - епідеміолог

Щодо порушень з боку серцево-судинної системи, то, за його словами, поки що в Україні частота виникнення міокардитів, пов’язаних з вірусом SARS-CoV-2, не аналізувалася. Проте, на думку лікаря, їх може бути менше порівняно з іншими країнами. Він також навів дані досліджень китайських науковців, згідно з якими частота міокардиту становить від 7% до 23% у людей, які хворіли на COVID-19.

Лікар додав, що ступінь ускладнень корелює з тяжкістю самого захворювання, і особливо це стосується ускладнень з боку дихальної системи.

Читайте також: «Нігерійський» штам COVID-19 викликає найбільше повторних заражень – епідеміолог

Ще одним з проявів постковідного синдрому є неврологічні розлади, тривала слабкість.

"Думаю, більшість людей, які перехворіли, можуть підтвердити, що протягом декількох тижнів як мінімум, навіть при нетяжкому перебігу коронавірусної хвороби, є порушення сну і виражена слабкість. Також серед найбільш частих скарг і найбільш частих порушень, мені здається, слід зазначити когнітивні розлади, порушення пам’яті порушення вищої нервової системи", - розповів Дубров.

Зараз, за його словами, не існує медикаментозного лікування, та й навіть чітких рекомендацій щодо лікування постковідного стану.

Читайте також: Епідеміолог розповіла, на скільки Україна відстає від плану COVID-вакцинації

"Більшість рекомендацій ЄС та США зводяться до того, що це має бути відновна терапія, фізична реабілітація, повноцінне харчування, нормальний сон", - наголосив Дубров.

Водночас, за його словами, пацієнти, у яких є виражені скарги на серцебиття, порушення ритму, скарги з боку дихальної системи, потребують додаткового обстеження з метою визначення проблем з боку тієї чи іншої системи і корекції стану, якщо це необхідно.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоров'я створило робочу групу з напрацювання стратегії надання меддопомоги хворим з постковідним синдромом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-