В Україні немає дискримінації громадян, які спілкуються не державною мовою – Кремінь

В Україні немає дискримінації громадян, які спілкуються не державною мовою – Кремінь

Укрінформ
В Україні не зафіксовано жодних фактів дискримінації громадян, які спілкуються не українською, а іншими мовами.

Про це заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь під час зустрічі з керівництвом Одеської області, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу уповноваженого.

«На сьогодні не зафіксовано жодних фактів дискримінації громадян, які спілкуються в Україні іншими мовами. Натомість маємо численні факти, скажімо, зі сфери обслуговування, коли громадян цькують та принижують за використання української мови», - сказав мовний омбудсмен.

Він зазначив, що його головним завданням є захист державної мови та прав громадян на отримання інформації та послуг українською. «Це жодним чином не нівелює права людей, які говорять іншими мовами», - наголосив Кремінь.

Читайте також: Тарас Кремінь, Уповноважений із захисту державної мови

За його словами, міський голова Одеси Геннадій Труханов пообіцяв, що найближчим часом в Одесі мають запрацювати масштабні курси з вивчення української мови, діятиме міська програма з розвитку державної мови, а також буде працювати профільний заступник міського голови з питань мовної політики.

Як повідомлялося, 16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Відповідно до цієї статті, державною мовою мають звертатися до споживачів в усіх сферах обслуговування. Зокрема, підприємства, установи та організації усіх форм власності; фізичні особи-підприємці; суб'єкти господарювання, які обслуговують споживачів (у тому числі інтернет-магазини).

Вимога стосується не лише сфери торгівлі. Йдеться також про освітні послуги (у тому числі гуртки і секції), медичне обслуговування, надання соціальних, юридичних, транспортних та інших послуг.

Читайте також: Мовний омбудсмен за два місяці отримав майже тисячу скарг і звернень

Українською мовою має подаватися інформація в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо.

Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-