Екссуддю Чауса викрали іноземці, які виїхали в Україну - глава МВС Молдови

Екссуддю Чауса викрали іноземці, які виїхали в Україну - глава МВС Молдови

Укрінформ
Колишнього українського суддю Миколу Чауcа, оголошеного Інтерполом у міжнародний розшук за підозрою в хабарництві, який перебував у Кишиневі, викрали іноземні громадяни. Вони вже покинули Молдову, перейшовши молдавсько-український кордон.

Про це в понеділок розповів міністр внутрішніх справ Молдови Павло Войку, передає Укрінформ з посиланням на NewsMaker.

За словами Войку, підрозділи МВС Молдови проводять розслідування, і їм уже вдалося встановити особи частини організаторів викрадення Чауса і затримати одного підозрюваного.

«Ще зарано говорити про обвинувачення, у нас тільки один затриманий. Але ми вже знайшли машини, якими користувалися викрадачі, зібрали відбитки пальців, знайшли їх листування, встановили особи деяких викрадачів і їх маршрут», - розповів Войку.

За словами міністра, викрадення здійснили іноземні громадяни, які виїхали з Молдови в Україну. Листування організаторів злочину теж велося українською мовою, зазначив Войку. Чиновник наголосив, що молдавські правоохоронні органи співпрацюють зі Службою інформації та безпеки і мають намір звернутися до українських колег в міжнародний розшук.

«Чаус - громадянин України, проти якого у 2016 році в Україні порушили кримінальну справу за підозрою в хабарництві в особливо великих розмірах. У 2017 році Чаус незаконно перетнув молдовський кордон і попросив у республіці політичного притулку. Йому відмовили, але він опротестував рішення влади в суді. Зараз справу розглядає Вища судова палата. Українські правоохоронці неодноразово зверталися до нас із запитами про висилку Чауса, але доки у нього статус особи, яка попросила притулку, ми не можемо його депортувати. При цьому він може вільно подорожувати країною і виїжджати за кордон», - розповів Войку.

Раніше президент Молдови Мая Санду вимагала від Міністерства внутрішніх справ і Служби інформації і безпеки (СІБ) у найстисліші терміни з'ясувати ситуацію з викраденням у Кишиневі Чауса.

Як повідомляв Укрінформ, 3 квітня адвокат Чауса Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса в центрі Кишинева. Інформацію підтвердили в столичній поліції.

3 березня колегія цивільних, комерційних та адміністративних спорів Верховного суду Молдови відмовила в наданні політичного притулку колишньому українському судді Миколі Чаусу, який з 2016 року переховується в Молдові.

На території цієї країни Чаус спочатку перебував нелегально, нібито під патронатом держбезпеки Молдови. Потім він офіційно здався молдавській владі. Тодішній президент Молдови Додон відмовив йому в наданні політичного притулку, але Чаус оскаржив це рішення в суді.

Читайте також: У Молдові поновлять судові слухання про екстрадицію Чауса — САП

9 серпня 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили суддю Миколу Чауса в отриманні хабаря у розмірі 150 тис. дол.

У вересні того самого року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України. З 11 листопада 2016 року суддя перебував у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу.

У жовтні 2017 року Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила Чауса від посади, а 28 листопада 2017 року постановила звільнити його з посади судді.

Фото: Александра Батанова / newsmaker

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-