Більшість дорослих щеплять до кінця року — Зеленський схвалив створення плану COVID-вакцинації

Більшість дорослих щеплять до кінця року — Зеленський схвалив створення плану COVID-вакцинації

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 квітня 2021 року «Щодо Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, до кінця 2021 року».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба глави держави.

Згідно з рішенням РНБО, Кабінет Міністрів у семиденний строк має забезпечити розробку та затвердження Національного плану вакцинації проти COVID-19 з урахуванням найкращого міжнародного досвіду.

Зокрема, має бути встановлено мінімально необхідну щомісячну кількість щеплень, визначено джерела та строки постачання вакцин для профілактики коронавірусної хвороби, осіб, відповідальних за реалізацію плану, кінцевою метою якого є охоплення щепленнями більшості дорослого населення України не пізніше грудня 2021 року для формування колективного імунітету до коронавірусу.

Уряд має активізувати переговори з виробниками вакцин проти COVID-19, а також щодо залучення міжнародної технічної допомоги для реалізації кампанії з вакцинації в Україні.

Міністерство охорони здоров'я повинне вжити невідкладних дієвих заходів щодо постачання в Україну в максимально стислі строки необхідної кількості вакцин для специфічної профілактики коронавірусної хвороби та забезпечення доступу населення до вакцинації; забезпечити проведення ефективної інформаційно-роз'яснювальної роботи щодо вакцинації.

Читайте також: Степанов назвав умови виробництва COVID-вакцини в Україні

Рішення також передбачає, що Міністерство закордонних справ має вжити невідкладних заходів, спрямованих на підвищення ефективності співпраці з іноземними державами та міжнародними організаціями щодо постачання в Україну вакцин проти COVID-19.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні за минулу добу, 3 квітня, зафіксували 13 738 нових випадків COVID-19. Померли 258 осіб, одужали - 4 657.

Наприкінці 2021 року оперативний штаб МОЗ з вакцинокерованих інфекцій затвердив план імунізації населення від COVID-19.

Планом затверджено 4 етапи вакцинації населення:

1) січень–квітень 2021 року — люди з критичним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, що виконують критичні функції у боротьбі з пандемією COVID-19;

2) квітень–червень 2021 року — люди з надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, що надають медичні послуги;

3) червень–вересень 2021 року — люди з високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, що виконують функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави;

4) вересень 2021 — березень 2022 року — люди з підвищеним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, що виконують функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави.

Вакцинація в Україні розпочалася 24 лютого. На сьогодні Україна вже отримала 500 тис. доз вакцини Covishield виробництва індійського Інституту сироватки крові. Ця вакцина схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Дозвіл на її використання також дали Велика Британія, Європейський Союз та Індія. В Україні вакцину зареєстрували 22 лютого 2021 року.

Також в Україну прибуло 215 тис. доз вакцини CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac Biotech. Вакцина Sinovac (CoronaVac) спершу повинна пройти лабораторний контроль МОЗ. Вона також знаходиться на останніх стадіях погодження Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного застосування. В Україні вакцину зареєстрували 9 березня 2021 року.

Читайте також: COVAX виділяє Україні майже 948 тисяч додаткових доз вакцини Pfizer

У межах глобальної ініціативи COVAX Україна має отримати 8 млн доз вакцини від COVID-19. 31 березня МОЗ повідомило, що глобальна ініціатива COVAX вирішила виділити додаткові 947,7 тис. доз вакцини проти коронавірусної інфекції, розробки Pfizer-BioNTech. Перші поставки від COVAX очікуються найближчим часом.

Станом на 4 квітня першу дозу щеплення від COVID-19 отримали 290 566 осіб, 2 особи завершили вакцинацію від коронавірусної хвороби. Вакцинацію проводять 58 мобільних бригад з імунізації та 153 пункти щеплення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-