Ректор Академії СБУ розповів про ризики скорочення штату спецслужби

Ректор Академії СБУ розповів про ризики скорочення штату спецслужби

Укрінформ
Ректор Національної академії СБУ полковник Андрій Черняк вважає, що наміри скоротити штатну чисельність Служби безпеки України продиктовані протиправними деструктивними діями окремих працівників спецслужби.

Як передає Укрінформ, про це він сказав в інтерв'ю першому голові Служби безпеки України генералу армії України Євгену Марчуку. Відео інтерв'ю розміщене у Фейсбуці.

Євгену Марчук
Євген Марчук

Як наголосив Черняк, "всюди є протиправні деструктивні прояви, навіть у провідних антикорупційних органах – ДБР, НАБУ, САП, які створені за безпосередньої участі наших партнерів. Просто вони кількісно менші. І Служба довше працює – ще з самого часу проголошення незалежності України.

Для посилення боротьби з протиправними проявами створено Головне управління внутрішньої безпеки СБУ. Публічно надається розголос будь-яким корупційним чи іншим протиправним діянням працівників СБУ. І реакція однозначна".

Відповідаючи на запитання щодо ризику втрати негласних джерел інформації у разі скорочення оперативних працівників СБУ, Черняк підтвердив, що "близько 60-70% джерел відмовляються від подальшої співпраці з іншим оперпрацівником".

Читайте також: Ректор академії СБУ поділився планами на підготовку військових контррозвідників

За його словами, "якщо ж вести мову про разове скорочення 10 чи 12 тисяч оперпрацівників за критерієм, наприклад, військової вислуги у 20 років", може виникнути проблема відсутності "середнього класу. В оперативному колективі саме середній клас – майори, підполковники, старші оперативники, консультанти – навчають молодь".

Андрій Черняк
Андрій Черняк

Як наголосив ректор Академії СБУ, якщо працівники із 15 роками оперативного досвіду будуть скорочені, "у нас залишаться молоді співробітники і керівники. Будуть втрачені не лише джерела, але й досвід та знання".

Читайте також: Кібербезпека на гібридній війні: ректор академії СБУ розповів про пріоритети підготовки

Він вважає, що скорочення "призведе до втрати довіри і оперативних позицій". За словами Черняка, "одними із кращих спецслужб вважаються Моссад чи ЦРУ", тому що "в них найкращі джерела".

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 28 січня ухвалила у першому читанні проєкт Закону №3196-д "Про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України".

Законопроєктом пропонується ліквідувати спецпідрозділи СБУ з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією, а також розмежувати контррозвідувальний та оперативно-розшуковий види діяльності СБУ.

Крім того, передбачено поступове скорочення штатної чисельності працівників СБУ.

Заступниця голови парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар'яна Безугла заявила, що в комітеті розраховують на ухвалення в цілому цього законопроєкту влітку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-