Підготовка фахівців з кібербезпеки є визначальним напрямом для академії СБУ - ректор

Підготовка фахівців з кібербезпеки є визначальним напрямом для академії СБУ - ректор

Укрінформ
Ректор Національної академії СБУ полковник Андрій Черняк заявляє про пріоритетність підготовки фахівців у сфері кібербезпеки.

Як передає Укрінформ, про це він сказав в інтерв'ю першому голові Служби безпеки України генералу армії України Євгену Марчуку. Відео інтерв'ю розміщене у Фейсбуці.

Євген Марчук
Євген Марчук

На запитання про те, як варто змінити підготовку кадрів з питань контррозвідувального режиму в умовах гібридної війни, але при цьому не порушувати права людини, Черняк відповів, що нещодавно зустрічався із представниками сектора розвідки Посольства Великої Британії в Україні, і це вже не перша зустріч. "Вони в наших послугах, а ми у взаємодії з ними надзвичайно зацікавлені. У планах спільні проєкти, які завдяки керівництву Служби і нашим колегам, думаю, імплементуються в конкретний практичний вияв. Під час робочої зустрічі ми торкнулись питання громадянського суспільства. А саме того, що наше українське суспільство не завжди сприймає ті об’єктивні обмеження, які необхідні. Як приклад, коли президенту Трампу відключили певні соціальні мережі, ніхто не скаржився на таке обмеження свободи слова. А США є прикладом світової демократії".

За словами ректора Академії СБУ, контррозвідувальний режим складається з оперативної обстановки, а це "сукупність володіння інформацією на конкретному об’єкті чи в державі в цілому, і посилення режиму означає недопущення, мінімізацію протиправних проявів з боку іноземних спецслужб".

Андрій Черняк
Андрій Черняк

Департаменти контррозвідки і захисту національної державності – "це дуже схожі підрозділи, ідейно і функціонально. Проте ДКР займається суто контррозвідувальною діяльністю відповідно до тих функціональних завдань і викликів. А ДЗНД працює за лініями роботи – чи це медійна сфера, чи культурна, чи громадська, чи молодіжна. Зокрема міжнародний студентський обмін – найпоширеніший і найпростіший канал в’їзду до України. А після того, як наша держава підписала Асоціацію з ЄС, привабливість України зросла. Тому зараз контррозвідувальний режим має бути чітким, сталим і реформованим", - наголосив Черняк.

Читайте також: Центр стратегічних комунікацій та інформбезпеки вчитиме боротися з фейками РФ – Цибульська

Також він повідомив, що Академія постійно взаємодіє та обмінюється досвідом з іноземними колегами, "і треба віддати належне, що наразі такий напрям як кіберпідготовка є визначальним. Кіберфахівці зараз потрібні і в контррозвідці, і в ЗНД, і в захисті об’єктів критичної інфраструктури. Ми розвиваємося, співпрацюємо з ДКІБ, Київським політехнічним інститутом ім. І. Сікорського та іншими провідними закладами. Ми набираємо кращих фахівців, плануємо створити окремі підрозділи, які будуть займатися розвитком кіберцентру.

Адже зараз великий сегмент злочинності відбувається саме в мережі, починаючи з фінансової злочинності. Хочемо посилити економічну підготовку і кіберпідготовку наших фахівців. У перспективі – об’єднати економіку, право і кібер в спільну єдину освітньо-професійну програму – у спеціальність "Економічна безпека", наприклад".

Фото: academy.ssu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-