Підробка COVID-довідок: Клименко каже, що дії обох сторін схеми підпадають під статтю

Підробка COVID-довідок: Клименко каже, що дії обох сторін схеми підпадають під статтю

Укрінформ
Порушниками законодавства є не тільки ті особи, які виготовляють та продають підроблені медичні довідки про відсутність COVID-19, а й ті, хто їх замовляє.

Як передає Укрінформ, про це повідомив голова Національної поліції Ігор Клименко у своїй колонці для “Української правди”.

“Правопорушниками є не тільки ті, хто виготовляє та продає такі підроблені довідки та сертифікати, але й замовники цих документів. Дії обох сторін схеми підпадають під статтю 358 Кримінального кодексу України – “Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів”, - уточнив Клименко.

За його словами, законодавством наразі передбачено покарання за виготовлення, збут таких документів від штрафу, який може сягати 17 тис. грн, і до 5 років позбавлення волі.

Якщо ж громадянин використовує підроблені довідки чи сертифікати, то санкція передбачає покарання від штрафу в розмірі до 850 гривень і до обмеження волі на строк до 2 років, повідомив голова Нацполіції.

“А в разі кваліфікації дій зловмисників як шахрайство (наприклад, якщо клієнт замовив та оплатив документ через інтернет-ресурс, а свого товару так і не отримав), то відповідальність за ці дії передбачена статтею 190 Кримінального кодексу України. Передбачене покарання – від 34 тис. грн штрафу до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна”, - розповів Клименко.

Читайте також: Лабораторія у Києві продавала підробні результати COVID-тестів

Як повідомлялося, 10 березня правоохоронці на Рівненщині викрили власницю турагенції, яка підробляла довідки про відсутність коронавірусу.

31 березня правоохоронці повідомили цій жінці підозру в підробці довідок про відсутність коронавірусу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-