В Україні стартувала інформкампанія з протидії секс-рабству, проституції та торгівлі людьми

В Україні стартувала інформкампанія з протидії секс-рабству, проституції та торгівлі людьми

Укрінформ
Низка актуальних заходів та конкурс журналістських робіт в межах інформаційно-просвітницької кампанії «Що таке Модель рівності?» з протидії сексуальному рабству, проституції та торгівлі людьми розпочалися в Україні.

Про це Укрінформу повідомили у ВГО Центр «Розвиток демократії», що є організатором кампанії у співпраці з Громадською радою при МФО «Рівні можливості».

«В рамках першого етапу інформаційної кампанії 26 березня відбувся онлайн-захід «Вийти з кола насильства: досвід жінок, які пережили проституцію» за участі жінок, які пережили сексуальну експлуатацію, та дослідниць і соціальних працівниць з різних країн (Британія, Ізраїль, Швеція, Ірландія, США, Україна), де вже запроваджена Модель рівності. Вони розказали про перешкоди на шляху виходу з проституції та про те, як соціальні служби та громадські організації можуть допомогти жінкам в такій ситуації», - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, починаючи з першого заходу і до кінця травня приймаються журналістські матеріали на конкурс на краще висвітлення тематики Моделі рівності.

Повідомляється, що 8 квітня відбудеться захід «Модель рівності і правоохоронні органи», в межах якого поліціянти з різних країн (Швеція, Франція, Канада, Ізраїль), де вже запроваджена Модель рівності, розкажуть про те, як вони працюють із вразливими жінками та взаємодіють в цій роботі із соціальними службами та притулками.

15 квітня відбудеться експертне обговорення «Законодавство, кращі практики для впровадження Моделі рівності», в межах якого іноземні експерти та парламентарі поділяться досвідом роботи над відповідними законопроєктами у своїх країнах (Швеція, Франція, Ірландія, Канада, Латвія, Британія, Ізраїль).

Читайте також: В Австралії змінили членів уряду через секс-скандали

22 квітня в межах спеціального заходу для журналістів «Модель рівності для України: особливості висвітлення» іноземні та вітчизняні журналісти поділяться досвідом висвітлення тематики сексуальної експлуатації та інформаційної підтримки Моделі рівності.

Заплановані також захід для сектора безпеки та оборони про взаємодію порядку денного «Жінки. Мир. Безпека» і протидії сексуальному насильству, пов’язаному з конфліктом (попередня дата 29 квітня), а слідом - експертне обговорення «Проституція як проблема громадського здоров’я» (попередня дата 6 травня).

Як зазначається, інформаційна кампанія приурочена до 70-річчя Конвенції про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами, до якої Україна приєдналася в 1954 році, та 40-ої річниці Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, яка прямо передбачає обов’язок вживати відповідних заходів, включаючи законодавчі, щодо припинення всіх видів торгівлі жінками та використання проституції жінок, та на виконання Конвенції Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми, яку Україна ратифікувала у 2010 році.

Організатори нагадують, що Модель рівності (відома як Шведська модель) - це правова концепція, спрямована на боротьбу з попитом як основною причиною існування проституції.

Читайте також: Афроамериканка, яка врятувала з рабства 70 людей, замінить Джексона на банкноті в $20

Ця модель рекомендована ЄС, Радою Європи, підкріплена міжнародними конвенціями, передбачає для осіб в проституції можливості вийти з неї і отримати реабілітацію, а для «клієнтів» та сутенерів – відповідальність як засіб скоротити попит, що відповідно до міжнародного законодавства є рушієм проституції і торгівлі людьми з метою сексуальної експлуатації.

У Європі Модель рівності діє у 6 країнах – Швеція, Франція, Норвегія, Республіка Ірландія, Північна Ірландія, Ісландія. Повністю легалізована проституція в 4 країнах: Німеччині, Нідерландах, Австрії та Греції.

У Литві, Латвії та Великій Британії законопроєкти про Модель рівності нещодавно пройшли перше читання. Німеччина та Іспанія оголосили про свої плани виходу з легалізованої проституції та переходу до Моделі рівності у найближчі роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-