Корона з «британським» штамом – це дещо інша хвороба?

Корона з «британським» штамом – це дещо інша хвороба?

Укрінформ
Більшість лікарів кажуть, що пацієнти тепер хворіють важче, а особливо молоді. Без локдауну не обійтися, тим більше, що він – допомагає

«Британський» штам коронавірусу вже виявили у 130 країнах, а міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що цей штам «тероризує» Україну і укладає в реанімацію молодих людей без супутніх захворювань. Власне, сьогоднішня рекордна статистика смертельних випадків у понад 400 є тому підтвердженням…

В Україні «британський» штам офіційно підтвердили на початку березня, але у пробах пацієнтів, взятих ще взимку. Саме з циркуляцією цього штаму зараз пов’язується вища захворюваність, адже «британський» штам є значно заразнішим, і частина лікарів із власних спостережень каже, що хвороба дещо змінилася, хоча саме лікування – наразі ні. Про які ж зміни у симптомах і перебігу хвороби нині відомо – з’ясовував Укрінформ.

Кашель і біль у м’язах іще більш характерні на початку хвороби

У Великобританії, звідки походить заразніший штам, співробітники Національної статистичної служби вивчали симптоми, які відчували хворі протягом тижня до отримання позитивного тесту на новий штам. А потім порівняли їх із симптомами тих, хто заразився "оригінальним" штамом. З’ясувалося, що такі симптоми як кашель, втома, біль у м’язах та біль у горлі відчувалися трохи частіше у інфікованих «британським» штамом. А от смакова чутливість і нюх пропадали рідше, ніж у тих, хто був інфікований китайським штамом. Так, приміром, кашель зустрічався на 7% частіше, а біль у м’язах – на 4%, повідомляло ВВС.

Щодо українського досвіду, то він нині базується на спостереженнях лікарів-практиків.

Михайло Поляк
Михайло Поляк

Приміром, директор Закарпатської обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк розповів, що у пацієнтів частіше з'являються розлади шлунково-кишкового тракту. А ще він зазначає, що частіше стали хворіти молоді люди від 30 років, які переносять це захворювання важко. «Вірус став частіше уражати молодих людей. Мусимо констатувати той факт, що смертність від цього штаму більша”, – каже Михайло Поляк.

Юрій Солодов
Юрій Солодов

Лікар-анестезіолог Юрій Солодов, який на початку пандемії працював у Бериславській центральній районній лікарні, що на Херсонщині, а тепер – у приватній клініці Києва «Медокс» теж говорить, що весняна хвиля коронавірусної хвороби відрізняється збільшенням захворюваності серед молодих людей без соматичних проблем. «Переважно тяжче хворіють молоді чоловіки 30-40 років з нормальним рівнем імунної системи. Вони хворіють агресивніше за рахунок появи високої температури тіла з перших днів. Температура тримається на рівні 38,5-39 градусів, стійка до дії парацетамолу й ібупрофену. Парацетамол неефективний у таких пацієнтів», – констатує Солодов.

Євген Щербина
Євген Щербина

А от лікар-інфекціоніст Євген Щербина в коментарі Укрінформу каже, що не помітив різниці у симптоматиці. «Як не було нежиті при ковіді – так і немає, як був сухий ніс – так сухим і залишається, як зникали нюх і смак, так і зникають. Температура й ломота теж залишилася. Різниці в плані тяжкості перебігу теж не бачу. «Британський» штам дійсно більш контагіозний, тобто ним легше захворіти, але підвищення тяжкості хвороби серед своїх пацієнтів я не помітив», – розповідає лікар.

Перебіг хвороби: складніше навіть у молодих чоловіків

Зараз також нерідко можна почути, що «британський» штам не лише більш заразний, але і агресивніше впливає на перебіг хвороби.

За словами Юрія Солодова, після того, як 6-7 днів температура у пацієнтів тримається високою, на кінець тижня відбувається погіршення стану за рахунок зниження сатурації. Розвивається дихальна недостатність і хворий потрапляє в лікарню. «Великий відсоток ураження легень бачимо у таких пацієнтів, і це відбувається за 1-2 доби. Робимо КТ під час госпіталізації, температура знижується на фоні прийому гормонів, які призначаємо у стаціонарі. Але на 8-10 день все одно розвивається дихальна недостатність навіть на фоні ефективного лікування – прийому гепаринів, кортикостероїдів тощо. Тобто британський штам зараз агресивніше себе поводить, особливо у такої групи людей, як молоді здорові чоловіки 30-40 років. Напевно, вони більш схильні до розвитку тромбозів, тож за такими пацієнтами треба особливо слідкувати», – розповідає лікар, додавши, що в цілому зараз спостерігається великий приріст пацієнтів з дихальною недостатність 2-3 ступеня, тобто кисневозалежних.

В'ячеслав Бондар
В'ячеслав Бондар

«Ковід дійсно помолодшав, – каже В’ячеслав Бондар, заввідділенням анестезіології та інтенсивної терапії Центру легеневого здоров’я у Львові. Наймолодший пацієнт, який у нас був, це 22 роки. Хлопець поступив у критично важкому стані з кисневою залежністю високого ступеня, сатурація була 75 при поступленні. Характеризується ця хвиля тим, що у хворих значно агресивніше проходить коронавірусна інфекція».

А от за словами головлікаря Івано-Франківської центральної міської клінічної Тараса Масляка, нинішня хвиля коронавірусу, як і попередня, вдарила по людях, старших за 50 років. Кількість молоді в стаціонарі становить 3-4% всіх пацієнтів.

Тарас Масляк
Тарас Масляк

«Дуже багато було людей за 80, які оберігали себе і не хворіли в попередні хвилі. Деякі з них помирають через супутні захворювання. Були смерті і серед молодих зі слабким здоров'ям. Особливо, у кого онко. Ковід витягує всі гнилі речі, які є в нашому організмі. Сьогодні (30 березня) померла жінка (47 років), у якої був рак підшлункової. Перед тим пішов молодий чоловік, 30 з чимось років. Почали шукати причину, а у нього лейкоз, про який він навіть не знав. Хоча у нього колись голова боліла, були носові кровотечі, але чоловік не звертав на це уваги. Українці переважно недообстежені», – каже лікар. При цьому він відмічає, що легких форм, коли у пацієнтів спостерігалося тільки зникнення смаку або нюху, стає все менше. Хвороба тепер проходить значно складніше і непередбачуваніше.

Вакцини захистять від «британського» штаму, але не в цю хвилю

Одним із головних питань у протидії «британському» штаму наразі є те, чи будуть ефективними проти нього вакцини, наявні в Україні. Розробники вакцини AstraZeneca ще в лютому офіційно підтвердили, що вона «не лише захищає від початкового пандемічного вірусу, але також захищає від нового варіанта B.1.1.7, що викликав сплеск захворюваності з кінця 2020 року по всій Великобританії». Такі висновки зроблені на основі мазків добровольців, які брали участь у 2 і 3 фазах випробувань.

Про ефективність CoronaVac проти «британського штаму заявив бразильський партнер китайського виробника Sinovac Biotech, пославшись на результати її випробувань у Китаї.

«Ми протестували цю вакцину в Китаї проти «британського» і «південноафриканського» варіантів, і отримали хороші результати», – сказав Дімас Ковас, голова біомедичного центру Бутантана в Сан-Паулу, який очолює внутрішнє випробування китайської вакцини. Проте Reuters зазначає, що Ковас не надав детальної інформації про те, наскільки ефективна вакцина проти цих штамів.

Ольга Голубовська
Ольга Голубовська

Але схоже, що більшості українців розраховувати на захист вакцинами під час весняної хвилі не варто. У нещодавньому інтерв’ю Ольга Голубовська сказала, що нам наразі залишається один вихід – локдаун. І ще. Хороша новина з Івано-Франківщини, яка однією з перших на себе прийняла і удар «британського» штаму: після місячного локдауну ситуація там покращується. За словами Максима Степанова, область може незабаром перейти з «червоної» зони у «помаранчеву» або навіть «жовту».

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-