Інститут нацпам'яті презентував онлайн-ресурс «Архів усної історії»

Інститут нацпам'яті презентував онлайн-ресурс «Архів усної історії»

Відео
Укрінформ
Український інститут національної пам’яті презентував нову онлайн-платформу «Архів усної історії», що містить наразі 100 записів, а загалом буде завантажена 1600 інтерв’ю.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомила під час презентації головний спеціаліст сектора обліку та збереження усних джерел УІНП, координатор роботи з розробки та наповнення архіву усної історії Тетяна Привалко.

«Наразі в Інституті зберігається понад 1600 інтерв’ю про різні історичні події, зокрема Другу світову війну, Голодомор, дисидентський рух. Нашими основними тематичними колекціями, що наразі представлені на платформі, є Революція Гідності, російсько-українська війна та український визвольний рух. Архів розділений на фонди за назвами організацій, установ і прізвищами приватних дослідників, що записували усні історії. Наразі в Інституті зберігаються понад 30 таких фондів. На платформу завантажено 5 фондів і 101 інтерв’ю. Робота триватиме, щоб поступово оприлюднити всі наявні записи», - сказала Привалко.

Вона розповіла, що збирати записи усних свідчень почали після Революції Гідності, коли кількість інтерв’ю почала стрімко зростати.

«Їх приносять дослідники на збереження і для оприлюднення. А ми через підготовку книг можемо видати лише невелику частину. Приблизно п’ята частина фрагментів усіх інтерв’ю була оприлюднена нами у видавничих серіях. Тож стало зрозуміло, що треба готувати архів, до якого можуть мати вільний доступ усі зацікавлені», - зазначила Привалко.

Читайте також: Інститут нацпамяті презентував ролик про некрасівських козаків

Своєю чергою голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович зауважив, що Архів усної історії став результатом багаторічної роботи колективу.

«Архів усної історії - це велика робота і дуже корисна платформа, яка є відкритою і стане в пригоді і фахівцям, і тим, кого щиро цікавить історія, наука, журналістика. Архів є живим, доступним і популярним інструментом для пошуку і віднайдення історичної правди і важливих речей, які стосуються нашого минулого», - сказав Дробович.

Читайте також: Інститут нацпамяті випустив ролик, що спростовує міфи про Ханську Україну

Водночас він подякував усім організаціям, які долучилися до створення проєкту.

«Ми продовжуємо роботу і запрошуємо всіх до подальшого партнерства, тому що це портал, який може бути корисний всім, це один з найбільш доступних і зрозумілих способів збереження історії», - підкреслив голова УІНП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-