В уряді хочуть зацікавити роботодавців працевлаштувати осіб з інвалідністю

В уряді хочуть зацікавити роботодавців працевлаштувати осіб з інвалідністю

законопроєкт
Укрінформ
Кабінет Міністрів схвалив проєкт закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю”.

Відповідне рішення без обговорення ухвалено на засіданні уряду в середу, 31 березня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, документом передбачено “запровадження справедливого підходу щодо відповідальності за невиконання встановленої квоти, особливо це стосується бюджетних установ, на які не поширюється норма щодо сплати адміністративно-господарських санкцій відповідно до Господарського кодексу України”.

У зв’язку з цим у законі “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні” пропонується змінити поняття “адміністративно-господарські санкції” на “цільові фінансові санкції”, що дозволить створити рівні умови для всіх роботодавців в частині відповідальності за порушення законодавства у сфері працевлаштування осіб з інвалідністю.

Передбачається також, що дотримання балансу інтересів заінтересованих сторін у зазначеній сфері забезпечить позитивний ефект із збільшення працевлаштування осіб з інвалідністю.

У зв’язку із запропонованими новаціями, проєктом акта пропонується внести зміни до законів “Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні”, “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні” та “Про державну службу”.

Згідно з порівняльною таблицею до проєкту закону, передбачається, що підприємства, установи та організації, фізичні особи-підприємці створюють робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, здійснюючи для цього заходи із розумного пристосування, у тому числі за рахунок власних коштів та / або коштів Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Читайте також: Зеленський просить ВР усунути колізію в законі про Фонд соцзахисту людей з інвалідністю

Також визначається, що підбір робочого місця для особи з інвалідністю проводиться переважно на (в) підприємстві, установі та організації, у фізичної особи-підприємця, де працювала особа до настання інвалідності, з урахуванням висновку медико-соціальної експертної комісії, її побажань до умов праці, а також наявних у неї професійних знань і навичок.

Водночас особам з інвалідністю, які за станом здоров’я не мають змоги працювати на (в) підприємствах, установах та організаціях, у фізичних осіб-підприємців, територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, сприяють працевлаштуванню за умови виконання роботи вдома (дистанційно).

Визначається, що особа з інвалідністю, яка не досягла пенсійного віку, не працює, але бажає працювати, має право бути зареєстрованою у територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, як безробітна. Водночас терорган центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, проводить пошук підходящої роботи з урахуванням висновку медико-соціальної експертної комісії, наявних в особи з інвалідністю знань і кваліфікації та з урахуванням її побажань до умов праці.

Також передбачається, що підприємствам, установам та організаціям, фізичним особам-підприємцям за рахунок коштів Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю надаються дотації на створення робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, зареєстрованих у територіальних органах центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, як безробітні або такі, що шукають роботу, у порядку, встановленому Кабміном.

Для осіб з інвалідністю, зареєстрованих в органах зайнятості населення проводиться професійна підготовка, підвищення кваліфікації та перепідготовка у порядку, встановленому Кабміном.

Зазначається, що до виконання підприємствами, установами та організаціями, фізичними особами-підприємцями нормативу робочих місць, зараховується забезпечення роботою осіб з інвалідністю І групи та осіб з інвалідністю ІІ групи з порушенням зору або інтелектуальними чи психічними порушеннями, які працюють не менш, як 20 годин на тиждень за основним місцем роботи на (в) таких підприємствах, установах та організаціях, у таких фізичних осіб-підприємців як одна працююча особа з інвалідністю за двох штатних працівників.

Підприємства, організації та установи, ФОПи, у яких середньооблікова кількість працюючих осіб з інвалідністю є меншою від установленої нормативом, зобов'язані щороку сплачувати відповідним територіальним відділенням Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю цільові фінансові санкції.

Як визначається, фінансова санкція — це обов'язковий платіж, сума якого визначається в розмірі середньої річної заробітньої плати на (в) підприємстві, установі, організації, у ФОПа за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю.

Для підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців із кількістю працівників від 8 до 15 осіб розмір цільових фінансових санкцій за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте нею, визначається в розмірі половини середньої річної заробітної плати на підприємстві, установі, організації чи у ФОПа.

Цільові санкції сплачуються до 15 квітня року, що настає за роком, у якому відбулося порушення нормативу. У разі несплати цільових фінансових санкцій у визначений строк їх сума сплачується у подвійному розмірі.

Зазначається, що прийняття акта потребуватиме додаткових фінансових видатків із державного та місцевих бюджетів, однак лише у разі незабезпечення бюджетними установами невиконання встановленої чинним законодавством квоти робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Повідомляється, що станом на 1 січня 2020 року у відділеннях Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю зареєстровано 27605 бюджетних установ, з яких дотримувалися нормативу робочих місць 15 733 бюджетних установи, або 57%.

У разі невиконання бюджетними установами встановленого нормативу робочих місць сума відповідних санкцій для сплати до відділень Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю складатиме орієнтовно 120 млн на місяць.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-