Фейки про вакцинацію: СБУ заблокувала мережу «ботоферм», які фінансували з РФ

Фейки про вакцинацію: СБУ заблокувала мережу «ботоферм», які фінансували з РФ

Фото
Укрінформ
Кіберфахівці СБУ заблокували роботу мережі ботоферм, які поширювали фейкову інформацію про вакцинацію.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

"Зловмисники забезпечували поширювання постів для дискредитації вакцинації та на підтримку терористичних організацій «Л/ДНР». Встановлено, що їх фінансували з території РФ через електронні гаманці санкційних платіжних систем", - ідеться в повідомленні.

У СБУ зауважили, що організатори схеми використовували sim-картки українських операторів мобільного зв’язку.

Читайте також: Понад 150 іноземцям торік заборонили в’їзд в Україну за інтернет-пропаганду сепаратизму

Під час обшуків правоохоронці виявили і вилучили комп’ютерну техніку зі встановленим спеціалізованим програмним забезпеченням; gsm sms banking, sim bank, GoIP шлюзи; кількасот sim-карток.

Оперативники спецслужби встановили, що незаконну схему організували четверо жителів Хмельницького. "Вони розмістили обладнання в орендованому приміщенні торговельного центру та за місцями проживання. Спеціалізовані апаратно-програмні комплекси зловмисники використовували для створення і просування фейкових акаунтів у соціальних мережах для поширення неправдивої інформації серед населення", - ідеться в повідомленні.

Частину обладнання зловмисники використовували для заробітку на незаконній маршрутизації міжнародного телекомунікаційного трафіку.

Читайте також: СБУ ліквідувала «ботоферму», яку фінансували з Росії

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України, триває досудове слідство. Встановлюються всі особи, причетні до протиправної діяльності.

Як повідомляв Укрінформ, департамент кібербезпеки СБУ у 2020 році викрив майже 3 тис. сайтів, спрямованих на дестабілізацію ситуації в Україні.

Фото: ssu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-