Кішки хворіють на коронавірус. Але не такий, як у людей

Кішки хворіють на коронавірус. Але не такий, як у людей

Укрінформ
І все ж у світі зафіксовано близько 200 випадків ковіду у домашніх тварин. Утім, спеціалісти стверджують: хвилюватися не варто

Мережею поширюється інформація про те, що ковід може вражати домашніх улюбленців – котів та собак. Звісно, це викликало тривогу у власників тварин, не кажучи вже про фанатів. Йшлося про кілька випадків виявлення ковіду у тварин, причому викликаного британським штамом коронавірсу, одразу у двох країнах – у США та Великобоританії, де чотирилапим пацієнтам зробили тести. Їхні власники до цього мали підтверджений ковід, відтак учені припускають, що тварини могли заразитися від людей. Але поки це питання ще мало вивчене, ветеринари закликають власників тварин не панікувати, а колег – проводити тестування тваринам, якщо ознаки захворювання є.

Між тим, у звіті ВООЗ представили ймовірні сценарії виникнення вірусу. Передача вірусу через проміжну тварину оцінюється від «імовірної» до «дуже ймовірної». У ВООЗ уточнили, що подібні до SARS-CoV-2 віруси переносять панголіноподібні (ящери), а також кішки та норки, які можуть бути носіями. З останніми, нагадаємо, взагалі сталася сумна історія – тільки в Нідерландах, за даними місцевого відомства з безпеки харчових продуктів і споживчих товарів, знищили понад 1,1 мільйона норок, інфікованих вірусом, аби уникнути його передачі людині. Повідомлялося, що принаймні два працівники ферми підхопили ковід від норок, доглядаючи за тваринами. А от підтверджених даних про те, щоб хвороба передавалася людям від кішок та собак наразі немає. Швидше може статися навпаки, кажуть нові дані.

У Нідерландах знищили понад 1,1 мільйона норок
У Нідерландах знищили понад 1,1 мільйона норок

Тваринам теж зробили тести на ковід

Дослідники з техаського коледжу ветеринарної медицини (США) спостерігають за домашніми тваринами, що живуть з людьми, інфікованими ковідом. Нещодавно вони виявили зараження штамом B.1.1.7 (тобто «британським) у лабораторного собаки та домашньої короткошерсної кішки з домогосподарства. Про цей випадок інформація наразі обмежена, відомо лиш, що у власника ковід був виявлений всередині лютого.

По той бік Атлантики, у ветеринарній клініці в Бакінгемширі (Великобританія), також зафіксували інфікування кішок та собак від своїх власників, пише Guardian. Там спочатку звернули увагу на зростання числа випадків міокардиту (запалення серцевого м’язу) у кішок та собак з грудня по лютий. І хоча зафіксували усього 18 випадків міокардиту за цей час, але фахівці кажуть, що це вдесятеро більше, ніж зазвичай. Це корелювало зі збільшенням числа інфікувань ковідом у людей у країні на той час, що було спричинено варіантом B.1.1.7. Навіть більше – у більшості власників цих тварин за три-шість тижнів до цього виявляли ковід. Тож дослідники вирішили протестувати 11 кішок і собак – у частини взяли зразки з носу, горла і прямої кишки для ПЛР-тесту, у частини – кров для аналізу на антитіла. У результаті у двох кішок і собаки був позитивний результат на основі ректальних проб, а ще дві кішки та собака мали антитіла до ковіду. 

Guardian зазначає, що випадки захворювання в Бакінгемширі є одними з перших задокументованих випадків зараження тварин варіантом B117. Тому керівник дослідження (яке ще проходить рецензування) кардіолог Лука Ферасин закликає колег слідкувати за кішками і собаками з симптомами серцевої недостатності і тестувати їх на ковід, особливо якщо їхні власники були недавно інфіковані. Це допоможе зрозуміти, як новий варінт коронавірусу впливає на цих тварин і їхню роль в передачі віруса. А поки ж, як бачимо, йдеться про поодинокі випадки.

Кішки вже давно хворіють на коронавірусну інфекцію

У цілому ж інфікування тварин вірусом SARS-CoV-2 ще поки мало вивчене. За даними офіційної представниці американського Центру профілактики та контролю захворюваності (CDC) докторки Кейсі Бартон Бехравеш, станом на середину січня відомо про підтверджений ковід у 187 тварин у 22 країнах світу. І хоча припускається, що SARS-CoV-2 виник спочатку у тварин, перед тим як почав поширюватися серед людей, все ж у CDC вважають, що ризик зараження людини COVID-19 від тварини, зокрема домашньої, є доволі низьким.

Лікар ветеринарної медицини клініки «Зоолюкс» Віталій Москаленко в коментарі Укрінформу говорить, що підтверджених наукових досліджень про виявлення COVID-19 у кішок чи собак, а тим паче про передачу хвороби людині, наразі немає. В клініці також не спостерігали випадків, щоб ознаки ковіду було виявлено у домашніх тварин після інфікування власника. На запитання про те, чи варто хвилюватися за тварин, якщо їхнього власника таки спіткала хвороба, лікар відповідає, що такої загрози для домашніх улюбленців немає теж.

Але виявляється у ветеринарії з коронавірусами стикаються вже давно, і захворювання, яке вони спричиняють у кішок, так і називається – коронавірусна інфекція. Звісно, це не COVID-19, але з того ж сімейства вірусів. «Цю інфекцію вже давно лікують, але вакцини немає досі. Зазвичай коронавірусна інфекція у кішок перебігає легко. Але якщо у тварини сильний стрес, то вірус може мутувати і викликати вірусний перитоніт, коли в тварини накопичується рідина в черевній порожнині. Але це буває рідко і якщо донедавна перитоніт, викликаний коронавірусом, призводив до загибелі кішки, то тепер вже є лікування, яке успішно бореться з хворобою», – розповідає Віталій Москаленко.

Якщо подивитися на рекоментації CDC щодо догляду за твариною, власник якої інфікувався ковідом, то одна з них навіть викликає посмішку. Окрім стандартних тримати дистанцію і звернутися до лікаря у разі поганого самопочуття тварини, у CDC застерігають від того, щоб одягати маски на тварин, що може тільки зашкодити (виходить, що такі випадки траплялися!). А ще там наголошують: інфекцію на шерсті тварини не переносять, тому не треба їх поливати дезінфекторами. «Служба контролю за тваринами отримала більше звернень через отруєння тварин через такі методи "лікування"», – сказала представниця CDC Кейсі Бехравеш.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-