Ігор Агібалов, керівник Луганського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою»
Найактуальніша тема для ВЦА – застосування Закону «Про співробітництво територіальних громад»
Децентралізація 27.03.2021 11:00

Запровадження оновленої редакції Закону «Про військово-цивільні адміністрації» загалом на Луганщині не спричинило ускладнень, але з окремих ТГ Станично-Луганського району (який у рамках адміністративно-територіальної реформи підлягає реорганізації) почали надходити скарги про затримку зарплати у певних категорій «бюджетників», про заборгованості по платежах за енергоносії тощо. Наскільки це пов’язано з реформою, кореспондентові Укрінформу розповів керівник Луганського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Ігор Агібалов.

ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕХІДНОГО ПЕРІОДУ

У восьми територіальних громадах Луганської області в жовтні не відбулись вибори в місцеві органи влади – в тих, які розташовані поблизу лінії розмежування. Що з ними робити? Відповідь була дана в формі проєкту Закону «Про внесення змін до Закону «Про військово-цивільні адміністрації». В чім питання. Військово-цивільні адміністрації існували й до цих виборів. Але вони у нас були радше точкові. У старій редакції Закону не було прописано, що юрисдикція військово-цивільних адміністрацій поширюється на території за межами населених пунктів, в яких вони створювалися. У нас були міські, районні та обласні ВЦА, а ВЦА територіальних громад – такого поняття не було. У нас були Сєверодонецька і Лисичанська ВЦА – міські, але їх юрисдикція поширювалася виключно на відповідні міста. Для того, щоб забезпечити керованість вже новими територіальними громадами – Сєверодонецькою, Лисичанською і так далі – були внесені зміни в Закон «Про військово-цивільні адміністрації». Про те, що їхня юрисдикція поширюється вже на всю територію громади. Щоб у нас не було вакууму територіальної влади.

- У Станиці «вакуум» таки утворився…

- Маленька проблема: Закон був прийнятий тільки в січні цього року, хоча він потрібен був ще в жовтні року попереднього. Тому сталася невелика заминка. У містах виконавчі комітети спокійно пережили ці два місяці, оскільки в бюджетному законодавстві на такий випадок передбачені перехідні положення, де сказано, що якщо виникають такі ситуації – не пройшли вибори – то фінансове забезпечення всіх територіальних громад бере на себе адміністративний центр. Тобто... Ну, не пройшли вибори в Сєверодонецькій громаді – і добре. Поки ми не створили ВЦА територіальної громади і не вступив у дію Закон про ВЦА – адмінцентр, в даному разі місто Сєверодонецьк, бере на себе всі витрати. Але він же в такому випадку є й одержувачем усіх доходів на території. Й одержувачем субвенцій – освітньої і т.д. Ось, була така пауза.

Сєверодонецьк, Лисичанськ, Попасна, Гірське і навіть Щастя впоралися з цим легко. Ми їм рекомендували: ви, будь ласка, до внесення змін у Закон про ВЦА, створіть при адміністративних центрах, хоча би тимчасово, фінансові органи, органи управління освітою – і чекайте, поки приймуть Закон. А ось громади, які діяли в Станично-Луганському районі – власне Станично-Луганська, Широківська і Нижньотеплівська – з якихось причин не зробили цього. Тому утворився певний вакуум і виникли заборгованості по платежах. Ось така була вихідна ситуація.

- Що робити?

- До нового року приспіли зміни до бюджетного законодавства, де сказано, що в кожної ОТГ повинен бути створений місцевий фінансовий орган. І міський голова, і голова ВЦА більше не підписують фінансові документи. Це робить фінансовий орган. У Сєверодонецьку і Лисичанську, навіть з урахуванням того, що у них був повний комплект органів виконавчої влади, в тому числі фінуправління – потрібно було створити фінансовий орган, який мав узяти на себе, ще до прийняття Закону «Про ВЦА», обслуговування Боровеньківської, Смолянинівської, Єпіфанівської й ще кількох сільських рад. Для цього міські ВЦА повинні були ввести їх у фінансову мережу й почати фінансувати. Як тільки закон був прийнятий, повноваження ВЦА міської поширилися на всю територію оновленої ОТГ.

Після виборів 2020 року мав утворитися орган місцевого самоврядування в тій же Сєверодонецькій громаді, навіть з урахуванням того, що вибори не були проведені. Тому нові зміни в Законі про ВЦА розрулили цю ситуацію і дали можливість адміністраціям поширити свій вплив на всю територію громад.

Що стосується міст, тут усе більш-менш керовано, і ми вже з грудня 2020-го року досить активно спілкувалися з городянами. Складнішою виявилася ситуація з сільськими радами в Станично-Луганському районі. Там були питання з кадрами і не було, як ми рекомендували, в грудні-січні, своєчасно створено фінансових органів та органів управління освітою. Вони їх створили тільки до кінця січня - початку лютого 2021-го. Виникло питання затримок фінансування, про яке ми багато говорили, в тому числі й через ЗМІ.

Сьогодні знаменний день. Пройшли останні призначення голів військово-цивільних адміністрацій, і тепер починає працювати новий механізм. Нові глави повинні дуже швидко здійснити цілий ряд операцій, але спочатку хочу заспокоїти стурбованих активістів, які підозрюють, що утворюється «дірка» у владі, що виникне якийсь розрив у діяльності ВЦА. Ніяких проблем з цим немає. Закон «Про ВЦА» передбачив це у своїй новій редакції. З дня призначення глави у відповідній громаді припиняються повноваження сільських, селищних голів та рад. Призначено в ту ж Станицю голову ВЦА – сільські/селищні ради та їхні голови припиняють повноваження, голови та секретарі звільнюються. Але до певного моменту працюють виконкоми. Тобто всі виконавчі органи, в тому числі й фінансовий орган, і орган управління освітою, які були створені ще Станично-Луганським селищною радою, продовжують працювати.

- Наскільки довго вони можуть затриматись на своїх місцях?

- Поки працюють старі виконавчі органи місцевих рад, завданням глави ВЦА є – дуже швидко підготувати штатний розклад, структуру нової адміністрації й відправити його на узгодження, як сказано в Законі, командуванню Операції об’єднаних сил. Разом з цим пакетом направити пропозиції щодо кандидатур своїх заступників і керівників структурних підрозділів, які призначаються без конкурсу керівником ООС. Таким чином, поки формується нова структура, стара ще працює, причому глава ВЦА підписує всі документи, має право вносити зміни до бюджету за своєю ініціативою і проводити відповідні рішення щодо реорганізації місцевих рад – але тільки після реєстрації в Єдиному реєстрі нової ВЦА. В принципі, його там можна за пів години зареєструвати.

Щойно проведено реєстрацію, починається реорганізація рад, які входять до складу нової територіальної громади. Тут є два цікавих моменти. Реорганізація проводиться за Законом про ВЦА, але не за Цивільним кодексом. Якби це проводилося за Цивільним кодексом, процес розтягнувся б на невизначений термін. Пошук всіх кредиторів і дебіторів... Загалом, дуже довга процедура. Тут все відбувається за спеціальним законодавством – і досить швидко. Випускається розпорядження про реорганізацію та – вперед!

СПІВДРУЖНІСТЬ ГРОМАД

- Найголовніше, на що ми зараз будемо звертати увагу, консультуючи ці громади від програми U-LEAD – на необхідність дуже швидко провести всі ці зміни в сфері освіти й охорони здоров'я. Тому що вони найчутливіші й тому що вже замовлені в Міносвіти колишніми радами дипломи для випускників. Потрібно дуже й дуже швидко вирішити питання по сфері освіти, а саме: прийняти у власність школи. Ви, напевно, пам'ятаєте, як ми супроводжували ці процеси за стандартною процедурою реорганізації після проведення виборів?

- Як у Новопсковській ОТГ?

- Так, як у Новопскові – ще й із судовими позовами. На сьогодні ж, за нашою інформацією, райради вже всі ці рішення поприймали. Зокрема, якщо ми говоримо про Станично-Луганський район, а тепер це Щастинська райрада, буквально минулого тижня вони провели сесію, і тепер громадам потрібно оперативно забрати ці об’єкти собі у власність. Є один нюанс. У Законі прописано, що ВЦА не мають права створювати або ліквідовувати юридичні особи. Тобто нічого нового вони не створять, тому що немає рад, які можуть прийняти відповідні рішення. Але право приймати у власність об’єкти рад вони мають.

Сьогодні однією з найактуальніших тем для ВЦА стає використання Закону України «Про Співробітництво територіальних громад». Ми розуміємо, що на сьогодні провести дуже швидко створення ось цих неприбуткових комунальних підприємств з надання первинних медико-санітарних послуг буде вкрай складно, і потребуватиме дуже багато часу. Тому очікуємо найближчим часом формування міжмуніципальних договорів саме з надання медичних послуг.

Про що йдеться? Підприємство такого профілю є на території Станично-Луганської громади. Широківська, Нижньотеплівска таких не мають – їхні громади недостатньо для цього великі. Тому ми повинні стати свідками укладання таких договорів. Наш офіс програми U-LEAD, та й з Донецьким офісом ми в цьому плані повинні синхронно працювати – ми будемо рекомендувати їм і супроводжувати їх (договорів) формування, щоб не відбувалося, знову ж таки, вакууму в наданні медичних послуг населенню. Проста передача фінансової субвенції на утримання медичних закладів – процес досить швидкий, але бажано укласти міжмуніципальний договір, оскільки він дає можливість ще й прописати умови модернізації об’єктів охорони здоров’я первинного рівня в кожній з громад. І там чітко прописуються умови співфінансування, умови якості послуг тощо. Ось на це я хотів звернути окрему увагу.

ЦІНА ЗАМИНКИ

- Ситуація у Веселому якось перегукується з тим, що трапилося в Станично-Луганському районі. Там немає ВЦА, але все ж…

- Дозвольте поінформувати: питання вирішене! Ми ж розуміємо, що по Веселівській громаді (зараз вона ввійшла до складу Чмирівської ТГ) була не зовсім здорова конкуренція. Проте лікар знайдений і привезений аж із Запорізької області. Йому забезпечено все необхідне, і він займається. Але цю ситуацію можна перекласти на сьогоднішній стан справ у військово-цивільних адміністраціях з іще більшою жорсткістю. Там дуже великий дефіцит лікарів. І поки була ця заминка у 2-3 місяці, ті, хто ще залишався, намагалися знайти роботу на інших територіях. Тому зараз, звичайно ж, буде дуже складно сформувати новий штатний склад медичного персоналу. І, природно, вже сьогодні треба про це їм думати. Я й кажу, що якнайшвидше підписання міжмуніципального договору стане поки для них порятунком.

- А можна якось, у рамках чинного законодавства, простимулювати лікарів, інших фахівців, яким доводиться працювати у прифронтовій зоні?

- Звичайно. По-перше, є цілий ряд надбавок по роботі з COVID-19. А ми ж розуміємо, що Станично-Луганські громади, Гірське, Щастя – все це прифронтові, перед лінією перетину території. І потік переселенців, через який створюється ще більший ризик заражень, може стати абсолютно чітким умовою для виділення надбавок медикам.

- Ще питання, пов’язане з Веселим. Спілкувався зі старостами, і здивувався тому, як мало у них повноважень і взагалі можливостей щось робити. Як з цим буде в громадах з ВЦА? Чи це не з нашої теми?

- Тим не менше… На жаль, у Законі про ВЦА про старостів не сказано нічого взагалі. Але. У штатному розкладі ми рекомендуємо – й обласна адміністрація рекомендує – проставити позицію старост. Пропонуємо скористатися наступною аналогією. Глава ВЦА виконує функції органу місцевого самоврядування, а значить, у нього немає ніяких проблем із тим, щоб зробити Відділ територіального розвитку і замість старостів поставити фахівців цього відділу по населених пунктах.

Що може староста? Перше. Там, де повноцінне місцеве самоврядування, староста все-таки член виконкому. Отже, він однозначно бере участь у розгляді питань стимулювання розвитку своєї території. Друге. Новопсков показав дуже хороший приклад формування бюджету старостинського округу...

- Бюджет? Для старости?!

- Не самостійний, а окремих статей у бюджеті громади на розвиток старостинського округу такого-то. Староста має право і повинен опитати населення й виявити навіть дрібні, але тим не менш дуже важливі для свого села проблеми і має повне право, як член виконкому, вимагати внесення відповідних статей. Гаєв (голова Новопсковської ТГ – ред.) дуже правильно вчинив, коли поставив призначення старостів на конкурсні умови. Адже сьогодні саме таких виборів старостів не відбувається – їх затверджує рада. Але ніхто не заважає – і ми рекомендували вносити цей пункт у регламенти рад – прописати от такий от відбір кандидатур. Гаєв це по повній програмі використовував.

ЗАМІСТЬ ПОСТСКРИПТУМУ

- Я також пропоную всі наші семінари, тренінги, консультації робити синхронно з колегами з Донецької області. Ми навіть маленьку групку організували. Ну, не можуть бути в двох сусідніх областях різні підходи. Ми навіть ввели таку функцію як обмін радниками. Тобто ми захід проводимо у себе – запрошуємо фахівця з Донецької області, вони – нашого. Обмін інформацією онлайн відбувається постійно.

* * *

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян і розширює можливості громад.

Михайло Бублик, Сєверодонецьк

Фото автора

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-