Конфлікт інтересів: НАЗК склало ще один протокол на Тупицького

Конфлікт інтересів: НАЗК склало ще один протокол на Тупицького

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції склало ще один протокол на відстороненого голову Конституційного суду Олександра Тупицького. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАЗК.

"25 березня Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) склав адміністративний протокол щодо відстороненого судді Конституційного суду України (КСУ) Олександра Тупицького. Протокол складено за ч. 1 ст. 172–7 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), що стосується неповідомлення про наявність реального конфлікту інтересів", - йдеться в повідомленні.

НАЗК зазначає, що 9 березня 2021 року до КСУ надійшло звернення від заступника керівника Управління з розслідування злочинів, вчинених у зв’язку із масовими протестами у 2013–2014 роках Державного бюро розслідувань (ДБР). У листі працівник ДБР повідомляв про вчинення Тупицьким істотного дисциплінарного проступку, грубого та систематичного нехтування своїми обов’язками, що є несумісним зі статусом судді.

Виконуючий обов'язки голови КСУ Сергій Головатий скликав спеціальне пленарне засідання КСУ для направлення звернення ДБР на розгляд Постійної комісії з питань регламенту та етики КСУ. Зі свого боку Тупицький, не зважаючи на відсторонення від посади голови КСУ, незаконно видав розпорядження, яким скасував раніше видане розпорядження Головатого, а також скликав спеціальне пленарне засідання КСУ на іншу дату. Маючи реальний конфлікт інтересів, Тупицький не повідомив про нього КСУ.

Читайте також: Тупицький не з'явився на суд – НАЗК

Як повідомлялося, 17 березня судді Конституційного суду перенесли спеціальні пленарні засідання, на яких мали розглянути питання притягнення до дисциплінарної відповідальності голови КС Олександра Тупицького і його заступника Сергія Головатого. Зокрема, о 14:30 у суді був запланований розгляд питання щодо звернення слідчого – заступника керівника Управління з розслідування злочинів, учинених у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках, Державного бюро розслідувань Артема Яблонського від 9 березня 2021 року № 10-8-5316.

29 грудня 2020 року Президент України підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді Конституційного суду строком на два місяці. Таке рішення він ухвалив «після отримання та обробки фахівцями Офісу Президента клопотання Офісу Генерального прокурора». Перед тим прокуратура повідомляла, що Тупицький підозрюється в чиненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також у наданні неправдивих свідчень. Справа стосується приватизації Зуївського енергомеханічного заводу в Донецькій області.

26 лютого 2021 року Президент продовжив ще на місяць відсторонення Тупицького від посади судді Конституційного суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-