26 березня: народний календар і астровісник

26 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні весняного Ничипора; що мусить робити ведмедиця, до чого ущільнюються хмари і про «молодильний» сон

«Недовговічний березневий сніг. / І дикі гуси попід небесами. / Дощі шмагають ці кряжі пасами / І первоцвіти хиляться до ніг… / Великопісна, Господи, вода. До неї оцет, сода, без труда / Додасться там маленька горстка глею. / Пилок вільшини, золото ліщин, / Теплінь і запах ладану й вощин / Понад розвільглою й маркотною землею». Це Петро Мідянка. Саме такою бачить він весну у своїх Карпатах. Таку одвічно неповторну й скороминущу…

Церква ж цього дня вшановує пам’ять святого Никифора, патріарха Константинопольського, а також мученицю Христину Перську. Святий Никифір жив у ІХ столітті й був ревним поборником іконошанування. За це піддався гонінням з боку імператора-іконоборця Льва-Вірменина. Помер на засланні. Святителя Никифора вшановують як православні, так і католики.

На Ничипора ведмедиця з барлоги виходила й купіль приймала. Але то було колись – нині ведмеді навіть вже і спати не лягають. Наші пращури примічали: хмари пливуть високо – буде добра погода; якщо ж ущільнюються і видимість погіршується – чекай опадів.

З іменинами вітайте Івана, Олександра, Христину.

13-14-й місячні дні. Місяць перейшов до Діви. Робіть звичні справи, ті, які добре вмієте і знаєте. Не силуйте себе до чогось, до чого не лежить душа. Робіть усе вчасно, але не кваплячись. Радійте дню, дивіться на перші молоді пружні бруньки, що ось-ось вибухнуть зеленим і квітом – білим і рожевим; добре спіть вночі. Нехай сон дарує сили, повертає молодість. Є такий сон – «молодильний», але його заслужити треба. Думки ж нехай будуть подібні на сонячні промені – ясні та гострі. Не піддавайтеся смутку, натомість прагніть радості. Якби зерно сумувало, воно б залишилося в землі і зотліло, а так пнеться крізь товщу до сонця й зрештою проростає.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1918 році – -9,3°, а найтеплішим у 1983 – +19,0°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-