Українські вчені розповіли про небезпеку мутацій «британського» штаму

Українські вчені розповіли про небезпеку мутацій «британського» штаму

Укрінформ
Саме комбінація модифікованих штамів коронавірусу британського походження спричинила нинішню хвилю епідемії і є поясненням все частішого виявлення випадків повторного інфікування людей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інститут молекулярної біології і генетики (ІМБГ) в Фейсбуці.

"Провівши секвенування 17 зразків, відібраних у хворих з Івано-Франківська, та двох - з Києва, науковці ІМБГ виявили у всіх зразках нові мутації «британського» штаму коронавірусу. Модифікований «британець» відрізняється від попередника, вперше виявленого у Лондоні в грудні 2020 р., критичними змінами у ділянках вірусу, що відповідають за швидкість розмноження вірусу у клітині та реактивність імунної системи людини", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: У Польщі «британський» COVID-штам становить 80% інфікувань

Зазначається, що зразки для дослідження було відібрано на Прикарпатті, коли в регіоні почався різкий спалах захворювання. За даними, оприлюдненими днями керівництвом МОЗ, досі на території України фіксували одиничні випадки попереднього «британського» штаму.

У ІМБГ повідомляють, що вочевидь, саме комбінація модифікованих штамів «британця» спричинила нинішню хвилю епідемії і є поясненням все частішого виявлення випадків повторного інфікування людей. Крім того, лікарі фіксують важче протікання коронавірусної хвороби у людей.

Читайте також: В Японії фіксують випадки анафілаксії після введення вакцини Pfizer

«Можна говорити про дуже небезпечну тенденцію заміни попередніх штамів коронавірусу, які циркулювали в Україні восени-взимку і якими українці вже перехворіли, на нові, мутовані штами «британця», - підкреслює директор ІМБГ академік Михайло Тукало.

Отримані науковцями інституту дані вже зареєстровані в міжнародній базі GISAID. Минулого тижня про результати дослідження ІМБГ було поінформовано Раду національної безпеки та оборони України, а також делегацію ВООЗ. Зокрема, представники ВООЗ погодилися з висновками науковців ІМБГ щодо нової хвилі захворюваності, яка спричинена новим для України штамом коронавірусу та характеризується більш важкими клінічними проявами. І застерегли про появу інших, ще небезпечніших штамів, які почали фіксувати в сусідніх країнах Європи.

Читайте також: Charité підтвердила «британський» штам коронавірусу у двох областях України

"Фахівці ВООЗ підкреслили необхідність регулярного моніторингу змін SARS-CoV-2 для виявлення нових ковід-мутантів, які «заходять» у країну, що дозволить, за умови швидкого протиепідемічного реагування, локалізувати спалахи захворювання та зупинити подальші хвилі пандемії. Методом повногеномного секвенування науковці ІМБГ можуть визначити загрозливі зміни у вірусі SARS-CoV-2 впродовж тижня – для цього у нас є і сучасне обладнання, і фахівці, а тепер -вже й досвід", - підкреслили в Інституті.

Також у ІМБГ зазначають, що швидкість отримання результатів секвенування – дуже важливий чинник у боротьбі з ковідом, який може допомогти врятувати життя багатьом нашим співвітчизникам.

Як повідомлялося, 4 березня стало відомо, що у двох франків'ян підтвердили новий британський штам COVID-19. Станом на 10 березня новий штам коронавірусу, який спочатку зафіксували у Великій Британії, виявили вже у 111 країнах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-