В Україні знайшли важливі докази у справі про вбивство чеченського командира в Берліні - ЗМІ

В Україні знайшли важливі докази у справі про вбивство чеченського командира в Берліні - ЗМІ

Укрінформ
Українські силовики виявили у Харкові фотографії, які дозволяють установити справжню особу "Вадима Соколова", заарештованого у Берліні за вбивство Зелімхана Хангошвілі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє портал The Insider, який раніше в спільному з Bellingcat та Der Spiegel розслідуванні дійшов висновку, що "Соколов" - вигадане ім'я для прикриття.

За даними джерел Der Spiegel, нові докази, знайдені в Харкові під час обшуку в будинку тещі Вадима Красікова, були передані правоохоронним органам Німеччини кілька днів тому. Видання отримало деякі документи та фотографії, серед них - свідоцтво про шлюб на ім'я Вадима Красікова.

На кольорових фотографіях його обличчя зображено в різних ракурсах, що дозволяє ідентифікувати особу надійніше, ніж під за допомогою чорно-білих фотографій.

На одному з цих фото, де Красікова зняли на пляжі в майці, видно велике татуювання на його лівому плечі. Воно повністю ідентичне татуюванню, сфотографованому поліцейськими на плечі "Вадима Соколова". У німецьких обвинувальних актах, а також у поліцейському досьє з описом арештованого "Соколова" згадується друге татуювання - змія на правій руці, його також частково видно на фото Красікова на пляжі.

Читайте також: Убивство чеченського командира в Берліні замовив уряд РФ - прокуратура

Також журналісти знайшли нові докази, що кілер був пов'язаний із російськими спецслужбами - ФСБ забезпечила дружину та доньку "Соколова" новими паспортами й відправила їх до Криму.

Журналісти ще раніше з'ясували, що протягом кількох місяців після вбивства Хангошвілі та арешту Красікова-Соколова з його телефону, що залишився в Росії, надходили дзвінки на певний номер, і цей зв'язок був особливо активним перед виїздом до Берліна. Журналісти припустили, що телефон Красікова після його від'їзду використовувала дружина. Це підтверджувалося даними геолокації, які показали, що він залишався в межах квартири та іноді пересувався синхронно з телефоном дружини.

6 грудня 2019 року було зафіксовано, як телефон Красікова рухався в напрямку аеропорту Домодєдово, й відтоді він відключився назавжди.

Журналісти припустили, що номер, з яким зв'язувався у Росії Вадим Красіков, міг належати одному з його керівників з групи "Вимпел" - Євгену Єрошкіну, колишньому високопосадовцю спецпризначення ФСБ. Простеживши геолокацію, вони з'ясували, що й цей телефон тоді приїхав у Домодєдово, а пізніше в той же день включився в Сімферополі. Після аналізу рейсів між Домодєдово і Сімферополем того дня їх звузили до одного, орієнтуючись на час "зникнення" та "появи" телефону, який міг належати Єрошкіну.

Bellingcat зміг отримати список пасажирів рейсу. Серед них дійсно виявився Євген Єрошкін, а також жінка з донькою, чиї імена збігалися з іменами дружини та доньки Красікова, але прізвища відрізнялися. Збігалися також дні та місяць народження, але рік відрізнявся на один. Розслідувачі зазначають, що це типовий почерк ФСБ.

Читайте також: ФРН попереджає Кремль про санкції через убивство чеченського командира в Берліні

«Усе разом це вказує на те, що російська влада забезпечила для дружини та доньки кілера нові паспорти й доручили спецпризначенцю з ФСБ супроводжувати їх до Криму», - пишуть розслідувачі.

Журналісти вважають, що нові дані, передані до Німеччини українськими правоохоронцями, можуть виявитися достатніми, щоб довести в суді, що "Вадима Соколова" не існує, а перед завданням РФ видала Вадиму Красікову підроблені документи.

Як повідомляв Укрінформ, Зелімхан Хангошвілі був убитий у Берліні 23 серпня 2019 року пострілом у потилицю. Підозрюваного у вбивстві затримали - ним виявився громадянин РФ Вадим Соколов.

Хангошвілі воював проти російських військ на Північному Кавказі у 2001-2005 роках, багато років працював у Грузії та Україні. Влада Росії оголосила його в розшук за звинуваченням у тероризмі.

До Німеччини Хангошвілі переїхав після того, як у 2015 році на нього в Грузії було вчинено черговий замах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-