Рада звільнила виробників вакцин від відповідальності за можливі ризики

Рада звільнила виробників вакцин від відповідальності за можливі ризики

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон, за яким виробники вакцин звільняються від відповідальності за можливі ризики вакцинації.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, 236 народних депутатів проголосували за закон «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів під зобов’язання».

Законом вносяться зміни до ЗУ «Про лікарські засоби» щодо державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів під зобов’язання.

З урахуванням обставин, за яких були розроблені вакцини проти COVID-19, що використовуються в межах дозволу на екстрене застосування для боротьби з пандемією, учасники механізму COVAX погоджуються звільнити виробників вакцин від відповідальності за певні ризики, що можуть виникнути внаслідок їх застосування.

Закон ухвалено для забезпечення можливості отримання Україною вакцини в межах механізму COVAX.

Читайте також: За наслідки вакцинації відповідальна держава - Степанов

Також від відповідальності будуть звільнені медпрацівники, які проводили щеплення, якщо вони діяли згідно з інструкцією виробника імунобіологічного препарату.

"Медичні працівники, які проводять щеплення, звільняються від відповідальності у разі, якщо вони діють згідно з інструкцією про застосування вакцин від COVID-19. Окрім того, уряду доручається в двотижневий термін розробити нормативно-правові акти, які дозволять державі оплачувати компенсацій громадянам у разі виникнення ускладнень від вакцинації", - сказав голова Комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Читайте також: В Україні наступного тижня почнеться вакцинація сімейних лікарів

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, з 92 тис. щеплених від COVID-19 зареєстровано 455 незначних побічних реакцій.

18 березня МОЗ отримав підтвердження про доставку в Україну до кінця березня - початку квітня 750 тис. доз вакцини AstraZeneca, а до кінця травня ще 1,2 млн доз цієї вакцини і вакцини Pfizer. Також найближчим часом Україна має отримати 1,5 млн доз вакцини AstraZeneca за державними контрактами. Очікується поставка вакцини "Коронавак" виробництва Sinovak та вакцини Novavax в обсязі 10 млн доз, ефективність вакцини складає 89,3%, а індійської розробки "Коваксін" від Bharat Biotech - 81%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-