Освітній омбудсмен розкритикував шкільну програму із 8 уроками на день

Освітній омбудсмен розкритикував шкільну програму із 8 уроками на день

Укрінформ
Освітній омбудсмен Сергій Горбачов вважає, що у новій типовій освітній програмі для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти зберігається надмірне навантаження на учнів. 

Про це він заявив під час діалогової платформи "Освіта України 2021: стратегічні цілі в дії", передає кореспондент Укрінформу.

"Я не поділяю оптимістичної оцінки типової освітньої програми, бо вона зберегла величезне перенавантаження учнів, і наші діти у 5,6,7 класі мають по 7-8 уроків. Це абсолютно неприпустимо. Це треба змінювати", - сказав Горбачов.

Читайте також: Школярів цьогоріч звільнили від державної підсумкової атестації

Він запропонував внести зміни до чинного санітарного регламенту, щоб включити до навчального навантаження години, виділені на уроки фізкультури.

Також Горбачов закликав директорів департаментів освіти активніше проводити роз'яснювальну роботу щодо змін у мережі закладів освіти у громадах.

Як повідомлялося, типова освітня програма для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти була затверджена наказом МОН 19 лютого 2021 року.

Читайте також: У Міносвіти назвали найпопулярніші предмети на ЗНО

Порівняно з чинною типовою освітньою програмою закладів загальної середньої освіти ІІ ступеня, затвердженою наказом МОН 20.04.2018 № 405, типовими навчальними планами нової типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти передбачено збільшення кількості навчальних годин на вивчення таких предметів: українська мова – на 3,5 год. (з 13,5 до 17); іноземна мова – на 2,5 год. (з 15 до 17,5); математика – на 5 год. (з 20 до 25); природничі предмети – на 2 год. (з 30 до 32); інформатика – на 1,5 год. (з 7 до 8,5).

Читайте також: На реформу шкільного харчування торік витратили понад 400 мільйонів – Шкарлет

При цьому МОН запевнило, що відповідно до типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти навчальне навантаження учнів не збільшується, а заклад освіти може самостійно схвалювати рішення щодо предметів етичного спрямування. Також школи самостійно розроблятимуть навчальні плани.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-