19 березня. Народний календар і астровісник

19 березня. Народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Ченстоховської ікони Божої Матері; від чого захистить і врятує вона, для чого жінки лили у колодязі стрітенську воду й чому слід уникати сьогодні критики і пліток

Цього дня вшановується Ченстоховська ікона Божої Матері. Чудотворна ікона Богородиці, написана, за переказами, євангелістом Лукою в Єрусалимі на кришці стола Святого сімейства у Сіонській світлиці. Одна з найбільш відомих і шанованих святинь Польщі і Центральної Європи. Шанується однаково католиками та православними. Через темний відтінок обличчя також відома як «Чорна Мадонна». Ікона зберігається у монастирі паулінів Ясна Гура, розташованому в польському місті Ченстохов.

До Богородиці Ченстоховської звертаються по допомогу від припадків, інфекційних хвороб, вогнестрільних і від холодної зброї ран, глухоти і німоти. Митці звертаються до неї за натхненням.

Цікаво, що чудотворна ікона «Цариця Карпат», яка знаходиться у Гошівському монастирі є копією Ченстоховської ікони. Ченстоховська ікона згадується у піснях українських лірників

А ще цього дня згадують мученика Костянтина. Народні прикмети на Костянтина такі: якщо почуєте стукіт дятла – найближчі тижні буде холодно, тепло затримається. Діти закликали ластівок, аби ті скоріш поверталися з теплих країв до рідних гнізд, а жінки лили у колодязі стрітенську воду, щоб вода смачною була.

У цей день вітайте з іменинами Максима, Аркадія, Олену, Костянтина, Федора.

7-й місячний день, зростаючий Місяць у Близнюках.

Триває період ділової активності, що розпочався напередодні. У ваших починаннях вас підтримають рідні та друзі. Це сприятливий день для коротких та тривалих мандрівок.

Астрологи радять завершити 19 березня важливі справи, а планування відкласти на потім. Також сьогодні гарно складатимуться соціальні контакти, тож спілкуйтесь та сповнюйтесь радістю. Уникайте сьогодні критики і пліток, бо весь негатив незабаром повернеться до вас бумерангом.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день в Києві був у 1928 році: -16,4, а найтеплішим у 1990 році +20,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-