У «Медзакупівлях» пояснили, чому не почали придбання ліків

У «Медзакупівлях» пояснили, чому не почали придбання ліків

Укрінформ
Державне підприємство "Медичні закупівлі України" отримало потребу у ліках за 9 напрямках закупівель з 19, але ще не може оголошувати закупівлі через відсутність усіх необхідних документів.

Про це Укрінформу повідомила радниця з питань комунікації "Медзакупівель" Ксенія Квітка.

"Немає частини кількості (ліків - ред.) по частинах програм. Якщо у ДП цього року 19 програм до закупівлі, то у нас немає кількостей по десяти", - сказала Квітка.

Вона повідомила, що уже затверджена потреба для закупівель ліків для лікування туберкульозу, ДЦП, розсіяного склерозу. У той же час до підприємства не доведена потреба у закупівлі ліків за напрямками дорослої та дитячої онкології.

"Станом на зараз ми не можемо розпочати їх (закупівлі - ред.) здійснювати", - зауважила Квітка.

Читайте також: «Медзакупівлі» ще не отримали необхідні документи для поставки китайської COVID-вакцини

За її словами, уже затверджені паспорт бюджетної програми та номенклатури ліків, які планується закуповувати за державні кошти. Але державне підприємство очікує на затвердження медико-технічних вимог до цьогорічних закупівель, без яких не може оголошувати тендери.

"Відповідно до змін, які у жовтні 2020 року були внесені до постанови Кабінету Міністрів від 17 березня 2011 р. № 298, МТВ до товарів і послуг, які є предметом закупівлі, затверджуються наказом МОЗ. Наразі ми очікуємо на затвердження МОЗ тих МТВ до товарів і послуг, які мають бути закуплені. Без цих документів, а також їх перевірки на відсутність дискримінаційних умов, ми не можемо оголосити процедури", - підкреслили у ДП "Медзакупівлі".

Крім того, вказана постанова передбачає затвердження окремого порядку взаємодії між Міністерством охорони здоров'я як головним розпорядником бюджетних коштів та ДП "Медзакупівлі України" як одержувачем бюджетних коштів. Такий порядок мав врегулювати організаційні питання взаємодії та окреслити часові рамки обміну документами. Попри те, що проєкт такого порядку був розроблений, він не затверджений МОЗ. Тому часові рамки надання документів не регулюються жодними нормативами.

Медзакупівлі очікують на якнайшвидше ухвалення всіх документів, необхідних для старту закупівельних процедур, інакше є ризик повторення ситуації 2020 року.

"Тоді МОЗ занадто пізно довело документи для старту закупівель, що призвело до того, що частина процедур не була завершена до кінця бюджетного періоду", - наголошують у ДП.

Зазначається, що уже проведено аналіз ринку та визначено категорійні стратегії по кожному з 19 напрямів. Також проведені ринкові консультації з потенційними учасниками закупівель, сформовані та надані коментарі щодо затверджених номенклатурних позиціях до МОЗ.

Як повідомлялося, у 2021 році державне підприємство "Медичні закупівлі України" проводитиме закупівлі ліків за рахунок коштів державного бюджету за 19 напрямками. Раніше держпідприємство розраховувало розпочати закупівлі у березні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-