Що відбувається з вакциною AstraZeneca?

Що відбувається з вакциною AstraZeneca?

Укрінформ
Глобальні наслідки від тимчасової відмови від неї в деяких країнах – уже не за горами

Початок української кампанії вакцинації населення від COVID-19 практично збігся в часі зі сповільненням темпів щеплення в ЄC, спричиненим відмовою низки європейських країн від використання вакцини AstraZeneca. Однак це рішення, пов’язане з інформацією про можливі тяжкі побічні ефекти від вакцинування, не отримало одностайної підтримки ні всередині ЄС, ні на міжнародному рівні й матиме глобальні наслідки. То що ж не так з AstraZeneca?

СУТЬ ПРОБЛЕМИ

Спершу Данія, потім Норвегія, а за ними – ще десяток країн Європи цього місяця припинили щеплення вакциною AstraZeneca через інформацію про виникнення в деяких вакцинованих «тромбоемболічних проблем». Приклад Європи наслідували й у інших регіонах світу, приміром в Індонезії та Конго.

Фото: ANSA/EPA
Фото: ANSA/EPA

Тромбоемболічні проблеми виникають, коли кров згортається, і її циркуляція порушується. У деяких випадках це може мати летальні наслідки: скажімо, коли тромб відривається й потрапляє в мозок (інсульт), серце (інфаркт), легені (легенева емболія) чи інші життєво важливі органи.

Налякані цією інформацією, політики багатьох країн ЄС оголосили про тимчасову відмову від AstraZeneca, запевняючи, що дотримуються рекомендацій експертів.

ПОШИРЕННЯ ТРОМБОЗУ СЕРЕД НАСЕЛЕННЯ

Проте досі немає доказів безпосередньої пов’язаності щеплення із тромбозом. Ще до пандемії інфаркт та інсульт були одними з основних причин смертності європейців. Переконливих свідчень того, що з початком вакцинації кількість пов’язаних із тромбами смертей зросла, – немає. З приблизно 5 млн жителів ЄС, вакцинованих AstraZeneca, лише близько 30 чоловік стикнулися із «тромбоемболічними проблемами», тобто всього близько 0,0005%. При цьому у Великій Британії, яка є світовим лідером із вакцинування AstraZeneca, де вже ввели більш як 11 млн доз цієї вакцини, особливих нарікань на тромбоз не зареєстрували. Більше того, проведене самою AstraZeneca дослідження вказало, що в людей, які отримали щеплення, імовірність виникнення тромбозу, навпаки, знижується.

ЩО КАЖУТЬ ЕКСПЕРТИ

Виконавча директорка Європейського агентства з лікарських засобів Емер Коке запевняє у відсутності зв’язку між вакцинуванням та проблемами з тромбами. «Зараз немає свідчень, що вакцинація зумовила ці ускладнення. Вони не виникали під час клінічних випробувань і не значаться серед відомих або очікуваних побічних ефектів цієї вакцини», – сказала Коке.

Вона додала, що кількість тромбоемболічних проблем у вакцинованих та загального населення не різниться. Усе ж європейський регулятор пообіцяв докладно вивчити всі відомі випадки та цього тижня оголосити своє офіційне рішення.

Позицію Коке підтримали й у Всесвітній організації охорони здоров’я, рекомендувавши продовжити щеплення препаратом AstraZeneca. «Зараз ВООЗ вважає, що переваги вакцини AstraZeneca перевищують ризики, і рекомендує продовжувати щеплення», – заявили у ВООЗ. 

Фото: CTV News
Фото: CTV News

Про безпеку застосування AstraZeneca цього тижня заявив і прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, зазначивши, що «департамент охорони здоров’я Канади, наші експерти та науковці витрачають дуже багато часу на те, аби гарантувати безпеку й ефективність усіх вакцин, затверджених у Канаді». Як відомо, цього місяця AstraZeneca отримала дозвіл канадських регуляторних органів, і до країни прибула перша партія вакцини індійського виробництва.

МАСОВА ВАКЦИНАЦІЯ

Медики звертають увагу, що вакцинування у більшості держав світу розпочалося з найбільш уразливих прошарків населення, тобто людей, які вже й так мали проблеми зі здоров’ям і перебували в зоні ризику щодо розвитку тромбозу. Крім того, вакцинування вже вийшло на справді масовий рівень. Проблеми з тромбами були звичними й до пандемії, тож певна кількість людей стикнулися б із ними незалежно від наявності чи відсутності щеплення.

Слід пам’ятати, що сам ковід часто викликає закупорювання судин. «Відомо, що COVID-19 дуже тісно пов’язаний із закупорюванням судин. Уже зафіксовано сотні, якщо взагалі не тисячі смертей, спричинених тромбами, які виникли в результаті COVID-19», – розповів у ефірі Sky News професор лондонської школи гігієни й тропічної медицини Стівен Еванс. За його словами, дуже важливо «точно впевнитися, що тромби не мали іншої причини, у тому числі COVID-19».

Фото: scanpix
Фото: scanpix

ПОБІЧНІ ЕФЕКТИ ЯК СВІДЧЕННЯ ДІЄВОСТІ

Узагалі, коли будь-яка вакцина застосовується на глобальному рівні, певна кількість ускладнень, у тому числі летальних, є очікуваною. Це не залежить від конкретної вакцини та її якості, а пов’язано з тим, що щеплення отримують мільйони людей, і проблеми в цій великій групі виникають довільним чином у будь-якому разі. Абсолютна більшість таких випадків зазвичай не пов’язані безпосередньо з вакциною, але новизна та експериментальність вакцин від COVID-19 змушує вивчати кожен випадок з особливою прискіпливістю.

Власне, наявність побічних ефектів є одним з показників того, що вакцина діє, оскільки препарат покликаний спонукати імунну реакцію. «Якщо вакцина не спричиняє реакції в людини, викликана нею імунна відповідь буде слабшою», – пояснив The Canadian Press мікробіолог університету Оттави Ерл Браун

ВТРАТА ДОВІРИ

Утім, нинішня ситуація з AstraZeneca може мати далекосяжні руйнівні наслідки. Від часу виходу вакцини на ринок її супроводжували постійні непорозуміння. Спершу її не рекомендували використовувати літнім людям, потім цю рекомендацію було скасовано, після чого препарат узагалі припинили використовувати у багатьох країнах. Такі суперечливі сигнали не сприяють зростанню рівня довіри населення.

Фото: Global Look Press
Фото: Global Look Press

Економісти вже передбачають уповільнення світового економічного зростання через тимчасову відмову від AstraZeneca в Європі. «Існує імовірність відставання глобальної торгівлі, якщо в Європі буде відкладено розгортання вакцини, що зумовить продовження локдаунів і сповільнення світового товарообігу», – пояснив у ефірі CNBC головний економіст по Азійсько-тихоокеанському регіону фінансового аналітичного агентства Moody’s Analytics Стів Кочрейн

Відмова людей від щеплення або намагання обрати «найкращу» вакцину призведуть до суттєвого зростання смертності не лише від COVID-19, а й від інших хвороб. Не сприяє ця ситуація й установленню довірливих відносин між населенням та органами державної влади, що відчуватиметься ще довго після завершення пандемії.

ВАКЦИНУВАННЯ В КРАЇНАХ, ЩО РОЗВИВАЮТЬСЯ

Непорозуміння з AstraZeneca особливо прикрі, зважаючи, що в найближчій перспективі ця вакцина розглядалася найважливішим чинником перемоги над пандемією. Уже зарезервовано близько 3 млрд доз цього препарату, і з цього числа більш як половина має надійти в країни, що розвиваються. Пов’язана така популярність з кількома факторами. По-перше, ця вакцина відносно доступна, оскільки розробники пообіцяли щонайраніше до липня продавати її за собівартістю (близько 4 дол. США за дозу). По-друге, цей препарат значно менш вимогливий щодо умов транспортування порівняно з продуктами від Pfizer та Moderna. На відміну від конкурентів, він зберігається у звичайних холодильниках, що полегшує логістику та розширює сферу застосування. По-третє, глобальна ініціатива COVAX масово постачає цю вакцину по всьому світу, включно в ті країни, котрі інакше взагалі не вакцинуватимуть населення.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Вакцина AstraZeneca також особливо важлива для України, адже нині вона єдина доступна в країні. Пораду українцям дає прем’єр-міністр Канади, мати якого нещодавно сама отримала щеплення від COVID-19. «Найкращою вакциною є та, яку ви можете найшвидше отримати. Саме так ми зможемо пережити пандемію найшвидше та найбезпечніше», – сказав Трюдо.

Головний науковець ВООЗ Соймія Свамінатан нещодавно відзначила, що з понад 300 млн доз вакцин від COVID-19, уведених у світі, «не було зафіксовано жодної смерті, пов’язаної із вакцинуванням». У безмежжі складних даних про ефективність, якість та склад вакцин – варто пам’ятати, що всі затверджені препарати суттєво знижують імовірність розвитку тяжкої форми COVID-19 та рятують життя, створюючи ризик важких побічних ефектів на мінімальному рівні.

Максим Наливайко, Оттава

Перше фото All Over Press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-