Ковід побив «рекорди» в Україні, і без локдауну – будуть нові…

Ковід побив «рекорди» в Україні, і без локдауну – будуть нові…

Укрінформ
Осінній колапс у лікарнях уже повторюється. І тепер ситуація навіть гірша, ніж була – смертей і госпіталізацій більше

Ранок 17 березня Україна зустріла із двома сумними «рекордами» – летальності та госпіталізацій. Летальних випадків за минулу добу зафіксовано 289, що є найбільшим показником за увесь час епідемії. Попередній максимум був зафіксований 11 грудня – 285 смертей… У той же час на госпіталізацію за добу потрапили 4 887 пацієнтів з ковідом, і опорні лікарні знову повідомляють про місця, які закінчились, а ще – про перебої з поставками кисню. Відповідальні служби не винесли уроків з осіннього загострення і від цього страждають усі?

Насправді маємо більше 16 тисяч нових випадків

За минулу добу був встановлений іще один рекорд – за кількістю ПЛР-тестувань, яких провели 51 тисячу. За інформацією МОЗу, з них виявили 11 833 позитивних. Для порівняння, коли 4 грудня провели 48 тисяч ПЛР-тестів, то виявили значно більше позитивних відповідей – 15 тисяч. Як таке можливо? Адже дивлячись на сьогоднішню статистику госпіталізацій, яка вже перевищила осінні показники, здається, що тут щось не так. Аналітик Євген Істребін, який щодня відслідковує дані по ковіду в Україні, пише, що насправді позитивних випадків за минулу добу виявили 16 657 – саме такі дані навів центр громадського здоров’я. Чому ж тоді у МОЗ прозвітували про менше 12 тисяч? Це нібито пояснюється тим, що обласні лабораторні центри ще просто не встигли внести всі отримані результати в базу даних. Що ж, залишається слідкувати за статистикою в наступні дні – імовірно, що ці результати будуть внесені найближчим часом, і не виключено, що у вихідні, коли тестів проводять найменше…

Графік Євгена Істребіна
Графік Євгена Істребіна

Власне, офіційна статистика захворюваності стрімко почала зростати упродовж останніх двох тижнів, і очевидно, що це не останні «рекорди», адже у більшості регіонів у цей час життя продовжується практично без змін.

Лікарні дійшли до межі

Тим часом ситуація у лікарнях стає навіть більш критичною, ніж і восени – знову не вистачає місць, кисню… Це прямо визнав мер столиці Віталій Кличко під час брифінгу: «Це найскладніша ситуація для медиків Києва від початку пандемії. З такими темпами розповсюдження вірусу і кількістю госпіталізацій за добу, вже за кілька днів місць у лікарнях не буде». Він додав, що у тяжкому стані 71% госпіталізованих. На тяжку ситуацію вказують і самі медики. Приміром, лікар лабораторії радіоізотопної діагностики лікарні №12 Дмитро Левінський написав, що у закладі вже закінчилися місця: «Поздоровляю, панове кияни. Місць в опорних лікарнях не лишилося. В нашій лікарні, наприклад, вже почали класти хворих у чисті зони (для персоналу та резерв під екстренку)».

У Чернівцях теж працюють на межі – у трьох лікарнях міста заповненість ліжок вже становить близько 90%, повідомила начальниця управління забезпечення медичного обслуговування Чернівецької міської ради Наталя Калмикова. Не краще і у Львові, де дві лікарні, які приймають хворих на коронавірус – Центр легеневого здоров'я та Львівська обласна інфекційна лікарня – вже заповнені на 94%, розповів заступник голови Львівської ОДА Іван Собко.

На Хмельниччині, окрім збільшення кількості пацієнтів, що потребують госпіталізації, зіткнулися з іншою проблемою – нестачею кисню. Головлікар Славутської міської лікарні Леонід Радзивілюк розповів, що кисневозалежних у закладі 40% пацієнтів, але медичного кисню для них майже не залишилося. Постачають кисень сюди зі Львова, але підприємство «Львівкисень» нині працює на третину потужності через нестачу сировини, і нині у закладі медичного кисню практично не залишилося, каже головлікар. Через це Славутська територіальна громада звернулась до прем’єра Дениса Шмигаля, але питання у тім, скільки іще таких закладів в області і по Україні? І чому до прогнозованого загострення ситуації поставники кисню не підготувалися?

Локдаун невідворотній: що раніше він буде – то менше втрат

Тим часом, міністр охорони здоров'я Максим Степанов в ефірі програми «Свобода слова» повідомив, що введення жорстких карантинних обмежень на території всієї України можливе, якщо від 50% до 70% всіх областей України опиняться в «червоній» зоні епідеміологічної небезпеки.

Максим Степанов в ефірі програми «Свобода слова»
Максим Степанов в ефірі програми «Свобода слова»

У Львові через критичну ситуацію з ковідом вирішили не чекати розпоряджень із центру і з п’ятниці запроваджують посилений карантин – учнів переводять на дистанційне навчання, закривають ресторани, кінотеатри, у торгових центрах працюватимуть лише продуктові магазини, а салони краси і спортзали прийматимуть клієнтів лише за попереднім записом.

Чому те саме не робить Київ – наразі незрозуміло. В уряді вказують на те, що рішення про посилення карантину – відповідальність влади на місцях, а за словами мера столиці, це не можна зробити без рішення уряду. За словами мера, київська влада вже попросила Кабмін «посилити обмежувальні заходи» – розширити перелік протиепідемічних обмежень, що діють у "помаранчевій" зоні – тих, що стосуються масових зібрань, роботи ТРЦ, закладів громадського харчування та проведення спортивних змагань. На щастя, великий футбол, що має пройти в четвер у столиці між "Шахтарем" та "Ромою", вирішили провести без глядачів. Але поки у Києві вирішать, хто має відповідні повноваження для введення карантину – буде вже запізно...

Те саме стосується і всієї України. Екс-заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк каже, що в нинішній ситуації нам залишився один з трьох можливих шляхів її стримування. «… Першого уже нема. Це широке виявлення і рання реакція на ріст випадків. Цю можливість ми втратили. Ще восени, коли забили на нормальне тестування в нашій країні. Другий – робити те, що уряд робив під час осені і зими минулого року. Давати хворіти і збільшувати кількість ліжок. Обмеження вводити в окремих областях, де все геть погано. Так уряд робить і зараз. Але геть погано стає у все більшій кількості областей, і це відбувається швидко.

Третій – національні обмеження, локдаун. Уже виглядає як варіант без особливих альтернатив. З локдаунами правило таке: якщо уже вирішив його запроваджувати, то це робити треба швидко і без половинчастих варіантів. Чим швидше і рішучіше – тим на коротший час він треба, і тим кращий результат. Тому уряду зараз слід не відтягувати неминуче, а прийняти рішення. Альтернативна – це ж саме рішення, тільки потім, і з більшими втратами», – підсумовує Павло Ковтонюк.

Власне, це не раз повторювали провідні епідеміологи країни, адже сценарій епідемічного процесу – передбачуваний, то чого ж ми чекаємо?

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-