Бурштин і ліс: Баканов розповів про кримінальні справи щодо екологічних злочинів

Бурштин і ліс: Баканов розповів про кримінальні справи щодо екологічних злочинів

Укрінформ
Упродовж 2020-2021 років за матеріалами Служби безпеки України різні правоохоронні органи відкрили 184 кримінальні провадження стосовно екологічних злочинів.

Як передає Укрінформ, про це голова СБУ Іван Баканов сказав на нараді в Офісі генпрокурора, повідомляє пресслужба СБУ.

За його словами, 98 особам повідомлено про підозру, а 16 обвинувальних вироків суду вже набрали чинності.

«Питання екології – один із елементів національної безпеки. Адже локальні порушення можуть завдати величезної шкоди всій країні. Тому не дивно, що саме до підслідності СБУ віднесено злочини за статтею 441 Кримінального кодексу – «Екоцид», – цитує Баканова пресслужба.

Серед наслідків екоциду, який завдав масштабних руйнувань і збитків державі, голова СБУ назвав повінь на Прикарпатті у червні 2020 року. Екологічна катастрофа наразі розслідується слідчими Управління СБУ в Івано-Франківській області за статтями «Екоцид», «Зловживання владою» та «Незаконна порубка лісу».

СБУ регулярно фіксує порушення у лісгоспах на Волині, Закарпатті, Харківщині, Сумщині, Кіровоградщині та інших регіонах.

Окрім того, повідомляють у пресслужбі, за фактами контрабанди деревини (ст. 201-1 Кримінального кодексу) відкрито 17 проваджень. До суду з обвинувальними актами скеровано вже 6.

Також частими екологічними злочинами є незаконний видобуток корисних копалин, в тому числі бурштину, забруднення довкілля.

Читайте також: АрселорМіттал з держбюджету отримує більше, ніж платить — Баканов

Щоб запобігти цьому, на переконання Баканова, потрібні законодавчі зміни. Адже нині незаконне видобування корисних копалин місцевого значення карається лише адмінштрафом.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова зазначила, що координаційна нарада з питань екології проводиться вперше за 30 років, а система відповідальності за екологічні правопорушення і забезпечення дотримання екологічних прав людини й надалі залишається досить слабкою.

Венедіктова відзначила, що 2021 рік має стати роком захисту екології і ефективної взаємодії правоохоронних органів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-