Денісова прокоментувала «роман» неповнолітніх блогерів

Денісова прокоментувала «роман» неповнолітніх блогерів

Укрінформ
Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова вважає, що щодо батьків двох неповнолітніх блогерів, щодо яких була розповсюджена інформація про їх «роман», є підстави вважати їх дії такими, що порушують права дітей.

Про це Денісова поінформувала у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Хочу привернути у першу чергу увагу батьків щодо недопущення порушення прав дітей. Враховуючи те, що інформація, яка використовується та розповсюджується батьками про цих двох малолітніх дітей, створює небезпеку в першу чергу для самих дітей, є підстави вважати дії батьків такими, що порушують права дітей», - уточнила Денісова.

Вона нагадала, що статтею 150 Сімейного кодексу України визначено обов’язки батьків щодо виховання та розвитку дитини.

Зокрема, батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, поважати дитину, і окрім того, забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини.

Частиною четвертою статті 155 Сімейного кодексу України передбачено, що ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

«Наголошую, що розміщення такого контенту у соціальних мережах або інших ресурсах дає можливість відстежити місце проживання та навчання дітей. Цим можуть скористатись люди, які мають певні злочинні наміри, зокрема вчинення сексуального насильства над дитиною. Також така інформація небезпечна й для інших дітей, які можуть брати приклади, копіювати відповідну поведінку, що у свою чергу може призвести до психологічного, фізичного, сексуального травмування дитини та булінгу», - повідомила Денісова.

Український омбудсман зазначила, що ПАРЄ у Рекомендаціях 2119 «Боротьба з надмірною сексуалізацією дітей» наголосила на тому, що надмірна сексуалізація дітей може чинити серйозний вплив на їх почуття власної гідності, благополуччя, відносини та рівні можливості і досягнення в школі, і у деяких випадках вона може призвести до сексуальної жорстокості та нанести серйозну шкоду для їх фізичного та психічного здоров’я.

Денісова пояснила, що непристойні та відверті фото або відео сексуального характеру створені дітьми у особливо вразливій ситуації (наприклад, маленький вік, діти з обмеженими можливостями, діти, які перебувають у залежності) слід розглядати, як такі, що є результатом насильства або експлуатації.

Читайте також: Поліція взялася за «роман» малолітніх блогерів, батькам загрожує до п'яти років

Уповноважений ВРУ з прав людини нагадала, що раніше набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Ланцаротської конвенції)», який імплементує положення матеріального права, що містяться у Конвенції та встановлює кримінальну відповідальність.

«Крім того, аналіз згаданої вище ситуації виявив наявність системної проблеми в національному законодавстві. Так, відповідно до статті 7 Закону України «Про захист суспільної моралі», зокрема, забороняється втягнення лише неповнолітніх у діяльність з виробництва й обігу продукції сексуального чи еротичного характеру, використання образів неповнолітніх у будь-якій формі в продукції сексуального чи еротичного характеру і проведенні видовищних заходів сексуального чи еротичного характеру”, - повідомила український омбудсман.

Денісова зазначила, що вона звернулася до Комітету ВРУ з гуманітарної та інформаційної політики із ініціативою щодо внесення змін до Закону «Про захист суспільної моралі» в частині захисту малолітніх дітей від негативного впливу продукції сексуального чи еротичного характеру, а також стосовно заборони виготовлення та розповсюдження фото та/або відео сексуального чи еротичного образу дітей.

Як повідомлялося, раніше Уповноважений Президента з прав дітей Микола Кулеба відреагував на публікацію у Інстаграмі 8-річної блогерки Міли М. про її «стосунки» з 13-річним блогером Пашею П., зазначивши, що він звернувся до правоохоронних органів через поширення інформації про «роман» неповнолітніх блогерів.

Читайте також: Дитячий омбудсмен звернувся до правоохоронців через «роман» малолітніх блогерів

Поліцейські Київської області відкрили кримінальне провадження щодо ситуації із «романом» неповнолітніх блогерів — 8-річної дівчинки й 13- річного підлітка.

Водночас, станом на 16 березня на сторінці дівчинки в Інстаграмі немає публікацій про її стосунки із 13-річним підлітком ні серед її фото, ні серед stories. Але останньому фото у Інстаграмі Міла знаходиться поруч із Павлом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-