Незалежна медіарада закликає владу Білорусі звільнити ув'язнених журналістів

Незалежна медіарада закликає владу Білорусі звільнити ув'язнених журналістів

Укрінформ
Незалежна медійна рада засуджує неправомірне втручання у свободу вираження поглядів у Білорусі, зокрема незаконні переслідування та покарання журналістів, і закликає органи влади країни негайно звільнити всіх журналістів, ув’язнених або затриманих з політичних мотивів.

Про це йдеться у заяві Незалежної медійної ради, передає Укрінформ.

«Кримінальні переслідування журналістів у Білорусі не мають жодної обґрунтованої правової підстави, спрямовані на придушення протестів та вимог демократичної зміни влади, є надмірними й такими, що очевидно суперечать міжнародним стандартам щодо захисту прав людини», - йдеться у заяві.

Її автори зазначають, що ситуація зі свободою вираження поглядів у Білорусі є неприпустимою та вимагає швидких і рішучих дій для захисту й забезпечення прав людини. Адже з огляду на життєво важливу функцію медіа щодо поширення інформації про суспільні події постійне переслідування журналістів лише за реалізацію ними свого права на свободу вираження поглядів посилює тиск на суспільство загалом.

У заяві наголошується, що Незалежна медійна рада засуджує неправомірне втручання у свободу вираження поглядів у Білорусі, зокрема незаконні переслідування та покарання журналістів, і закликає органи влади Білорусі: негайно звільнити всіх журналістів, ув’язнених або затриманих з політичних мотивів, за реалізацію ними права на свободу вираження поглядів; утриматися від їхніх подальших переслідувань і подібних звинувачень; припинити всі форми переслідування журналістів та працівників медіа за реалізацію ними свого права на свободу вираження поглядів; провести незалежне, оперативне, ретельне та ефективне розслідування випадків насильства щодо журналістів з боку правоохоронних органів та притягнути винних до відповідальності; поважати право громадян на свободу вираження поглядів та мирні зібрання.

Читайте також: У Білорусі вже 285 політв'язнів - правозахисники

Незалежна медійна рада також звертається до Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів та Міністерства закордонних справ із закликом: публічно засудити репресії білоруської влади проти журналістів; вимагати від органів влади Білорусі негайно припинити переслідування журналістів та інші порушення прав людини; терміново розглянути питання про введення та/або посилення Україною санкцій проти високопосадовців Білорусі, причетних до порушень прав людини; закликати уряди країн-партнерів до введення суворіших санкцій проти високопосадовців Білорусі, причетних до порушень прав людини.

Автори заяві також нагадують, що після оспорюваних президентських виборів у Білорусі тривають протести, а разом з ними — напади, масові арешти, затримання і навіть зникнення журналістів та працівників медіа лише через їхню професійну діяльність. «Така поведінка підриває основи демократичного ладу, коли медіа можуть вільно надавати чесну та збалансовану інформацію громадянам про суспільні події і в такий спосіб забезпечувати прозорість та підзвітність влади», - заявили в організації.

Там також нагадали, що починаючи з 9 серпня 2020 року Білоруська асоціація журналістів (БАЖ) зафіксувала понад 500 порушень свободи медіа, вчинених представниками влади, а саме: більш як 480 затримань журналістів; 97 журналістів відбули адміністративні арешти; 62 журналісти зазнали фізичного насильства з боку правоохоронних органів; щодо 15 журналістів відкрито кримінальні провадження; дев’ять з них перебуває під вартою саме зараз.

Серед ув’язнених - журналістка tut.by Катерина Борисевич, журналіст Андрій Александров, журналістки телеканалу «Белсат» Катерина Андрєєва (Бахвалова) та Дарія Чульцова, працівники білоруського Пресклубу: засновниця Юлія Слуцька, програмна директорка Алла Шарко, директор Сергій Ольшевський, оператор Петро Слуцький, а також колишня журналістка Белтелерадіокомпанії Ксенія Луцкіна.

«Усе це свідчить про широкомасштабні репресії білоруської влади проти журналістів за реалізацію ними свого права на свободу вираження поглядів. Особливу стурбованість викликає те, що репресії тривають, незважаючи на осуд міжнародної спільноти та введення санкцій Радою ЄС проти високопосадовців Білорусі, відповідальних за репресії та залякування журналістів», - йдеться у заяві.

Читайте також: Київ вимагає прозорого розгляду справи затриманого редактора білоруської версії InformNapalm

Як повідомлялося, у Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

Євросоюз і Україна заявили, що не визнають його легітимності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-