Як ветерану стати підприємцем

Як ветерану стати підприємцем

Укрінформ
У Міністерстві у справах ветеранів обговорили, як можна допомогти започаткувати бізнес людям, що повернулися з війни

Повертаючись до цивільного життя, військовослужбовці можуть стикатися з низкою проблем. Насамперед, це складнощі з соціалізацією і пристосуванням до цивільного середовища – відмінного від фронтового. Однією зі складових такої адаптації є зайнятість ветерана, тобто його працевлаштування.

Дуже часто роботодавці упереджено ставляться до учасників бойових дій, вони вважають, що такі люди обов’язково матимуть психологічні проблеми, які заважатимуть їм нормально виконувати свою роботу. Людина може ідеально підходити за всіма характеристиками, але ключовою причиною відмови їй у роботі є перебування у минулому на війні. Тож ветеранам доводиться знаходити інші шляхи своєї професійної адаптації, й деякі намагаються відкрити свою власну справу.

Але тут теж не все так просто. Їм бракує досвіду та розуміння, як працює бізнес, стартового капіталу та подальших інвестицій, а також допомоги від тих, у кого вже вийшло реалізувати успішний проєкт. Зрозуміло, що ветерани потребують підтримки на державному рівні, щоб у країні було забезпечено умови мінімального ризику для розпочинання власної справи.

Задля сприяння ветеранському бізнесу Міністерство у справах ветеранів розпочало обговорення з експертами шляхів підтримки колишніх військових, аби вони могли реалізувати себе в суспільстві. На думку заступника міністра у справах ветеранів Володимира Левчука, ініціативні бізнеси можуть стати тим рушієм економіки, який дозволить “протягнути через себе усі популярні та непопулярні реформи й зміни”. І все тому, що на війні ветерани вже набули вміння швидко ухвалювати рішення, мають досвід гострих ситуацій та дух братерства, і це ті риси, які можуть допомогти їм у започаткуванні власної успішної справи.

“Чим ветеран відрізняється від звичайного бізнесмена? А я вам скажу найпростіше: бізнесмен бізнесмену ніколи не покаже ринок збуту. А ветеран-бізнесмен іншому ветерану-бізнесмену завжди його покаже, і цьому є купа доказів. Ветеран зробив свій бізнес, він бере до себе іншого ветерана. Він показує йому, як можна розпочати й власну справу”, – розповів Левчук.

Під час зустрічі у Міністерстві у справах ветеранів експерти обговорили досвід інших країн у сприянні ветеранському бізнесу, умови адаптації ветеранів до цивільного життя, регіональні програми сприяння підприємництву та інше. Основні ініціативи, запропоновані у ході зустрічі: навчальні програми для ветеранів, менторська підтримка, створення державної онлайн-платформи, де будуть зібрані ідеї бізнесів, а також ухвалення окремого Закону про ветеранський бізнес. 

НАВЧАННЯ ПІДПРИЄМНИЦТВУ

Самого лише бажання відкрити власну справу недостатньо для того, щоб бізнес став успішним. Людині потрібні знання щодо організації підприємницької діяльності, розуміння того, в якій саме сфері є сенс розпочинати бізнес. Директор БФ «Карітас-Краматорськ» Василь Іванюк розповів, що дуже часто ветеран повертається з війни з синдромами вигоряння та психологічної втоми. У багатьох спостерігається посттравматичний стресовий розлад, і на фоні цього відбувається переоцінка цінностей. Людина повертається до мирного життя з бажанням, щоб його розуміли, приймали та сприймали. Але нерідко зустрічається з байдужістю, і через це з’являється прагнення відсторонитися від усіх справ.

“Зрозуміло, що це тягне за собою якісь не такі ініціативи зі сторони ветеранів. Я не бачив реально таких людей, які хотіли б чимось займатися. Завжди його потрібно брати, розказувати, все пояснювати. І ми зустрічаємось з іншими проблемами. По-перше, це слабка обізнаність загалом у питаннях бізнесу. А друге питання, – обізнаність у законодавстві, що стосується бізнесу, або навіть елементарних прав його, як робітника. Його обізнаність навіть щодо соціальних гарантій, які йому надає держава, коли призиває на військову службу, або коли він вже приходить з військової служби. Наступне – абсолютне незнання про конкурентність на ринку. Тобто людина вважає, що вона десь там має якусь ідею, і може в тому місці, де цього вже є занадто, якось себе реалізувати. І це веде до певної зневіри людини в тому, що вона може щось зробити”.

Іванюк зазначив, що ветерана потрібно направляти, допомагати йому зрозуміти, де він може себе реалізувати. На це йде дуже багато часу. Але в результаті людина починає розуміти кон’юнктуру ринку, і тоді вона вже сама себе може забезпечити роботою. 

МЕНТОРСЬКА ПІДТРИМКА

Ветеранам дуже важливо, розпочинаючи власну справу, отримувати підтримку з боку власників вже успішних підприємницьких проєктів. Тобто, їм необхідні ментори (наставники), які передаватимуть свої навички та ділитимуться досвідом побудови власного бізнесу. Це допомагатиме ветеранам краще зрозуміти, як працює бізнес, а також додасть їм упевненості. 

Під час експертного обговорення було зазначено, що менторська підтримка є ключовим фактором для успішної побудови бізнесу. Така практика широко використовується за кордоном, але в Україні вона тільки розвивається. Експертка з питань реінтеграції ветеранів Міжнародної організації з міграції Олена Стальнікова наголосила, що менторство й індивідуальна допомога в пристосуванні наявних пільг та послуг до потреб окремого ветерана ефективно використовується в таких країнах, як Австралія та Велика Британія. “У Великій Британії навіть існує система державно-приватної угоди між спеціальною приватною організацією та міністерством оборони, яке відповідає за ветеранів і їх перехідний період до цивільного життя. І таким чином приватна компанія надає послуги з менторства”, – додала Стальнікова.

Завдяки ментору ветеран матиме змогу більш чітко продумати стратегію та бізнес-план своєї майбутньої справи. Також отримає від наставника корисні поради, які можуть убезпечити його від помилок. І, звичайно ж, менторство потрібно для моральної підтримки, яка необхідна людині при починанні чогось нового.

ОНЛАЙН-ПЛАТФОРМА ПРО ВЕТЕРАНСЬКІ БІЗНЕСИ, ТОВАРИ Й ПОСЛУГИ

Однією з ініціатив Мінветеранів є створення державної онлайн-платформи, де була б розміщена вся інформація про бізнес ветеранів, а також товари та послуги, які вони пропонують. “В умовах цифровізації йдеться про те, що ми маємо зробити найбільш зручними всі ті сервіси, які є, і надати ветеранам спроможність використовувати сучасні технології. Тому ми говоримо про онлайн-платформу для введення і підтримки підприємницьких ініціатив”, – прокоментувала міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна.

Планується, що такий електронний ресурс стане рекламним майданчиком для колишніх військових, і допоможе їм просувати власні бізнес-ініціативи. Також там публікуватимуться історії успіху ветеранів, де ті розповідатимуть, як вони розпочинали свій бізнес.

“Коли ветерани розміщатимуть схожі товари, то ми йдемо до найкращого – об’єднання ветеранів. Ми бачимо не конкурентів, а ми бачимо кооперацію, з ким можна скооперуватися. І тут питання – про квоти і формування. Ми можемо зробити прозоре формування ветеранів за загальну ідею, спільний бізнес, а потім вже напрацьовувати державні квоти для їх підтримки”, – додав Володимир Левчук.

На цій платформі буде зібрана уся інформація про наявні державні та недержавні програми підтримки ветеранського бізнесу з прикладами заявок та бізнес-планів під кожну програму, конкурс чи грант. Онлайн-платформа гарантовано захищатиме персональні дані ветеранів.

ОКРЕМИЙ ЗАКОН ПРО ВЕТЕРАНСЬКИЙ БІЗНЕС

Міністерка у справах ветеранів у ході обговорення наголосила, що основною ініціативою міністерства є визначення ветеранського бізнесу на законодавчому рівні як окремого виду діяльності, й також законодавче врегулювання поняття підприємницької ініціативи ветеранів. “Дуже важливим на сьогодні є пріоритезація питання ветеранів і захисників України у державі. Ми це відчуваємо, коли плануємо програму дій Уряду на поточні роки. І хочу сказати, що минулого року на ветеранському форумі президентом України було наголошено на тому, що Україні необхідні якомога більше ветеранських бізнесів. Логіка у цьому проста: наші ветерани – люди, які першими пішли захищати Україну, це люди слова і діла. І треба подумати, щоб вважати ветеранський бізнес за окрему категорію бізнесу”.

Лапутіна переконана, що держава має активно сприяти тому, щоб люди, які захищали країну на війні, тепер стали активними членами суспільства та розвивали власну справу, були працевлаштовані й сприяли розвитку національної стійкості.

“Сьогодні ми розуміємо, що ті, хто в 2014 році зі зброєю в руках взявся до відсічі російській агресії, є найкращими представниками України. Це добровольці, які пішли на захист держави, це наші військовослужбовці, багато з яких вже мають статус учасника бойових дій і ветеранів війни. Але це не означає, що вони не мають бути активними в нашому суспільстві”, – додала міністерка.

Водночас заступник міністра у справах ветеранів Ігор Безкаравайний наголосив, що одним із ключових напрямів роботи міністерства є зміна ставлення держави до ветеранів: з політики патерналізму – до політики самодостатніх громадян, які є резервом обороноздатності. “Вони рухатимуть економіку вперед. Ідея ветеранського бізнесу, вона дійсно витає в повітрі, й останнім часом дуже багато дискусій довкола неї точиться. Це є одним з елементів повернення ветерана в соціум, і це один із дієвих інструментів, яким чином можна допомогти ветерану повернутись до цивільного життя”.

Під час обговорення також порушувалося питання надання стартового капіталу ветерану. Але, знову ж таки, зійшлися на тому, що стартовий капітал потрібно давати тільки тоді, коли ветеран буде повністю готовий до розпочинання своєї справи, тобто матиме вже якісь знання. “На ветеранському форумі прозвучала дуже цікава фраза про те, що не потрібно «дешеві» гроші давати ветерану, який ще не зрозумів, як їх потім освоювати. Ми можемо в петлю завести ветерана тим, що він візьме зайві гроші, й буде потім думати, як їх повертати”, – сказав Левчук.

Наприкінці заходу в Міністерстві у справах ветеранів наголосили, що дана зустріч є тільки першим кроком у розвитку теми підприємництва серед ветеранів. Будуть напрацьовуватися подальші дії та реалізовуватися вже заплановані ініціативи. 

Загалом, у ході експертного обговорення стало зрозуміло, що власна справа для ветерана може створити не тільки можливості для реалізації себе в суспільному житті, а й стати також способом його реабілітації після війни. Але важливо не поспішати з цим, не розпочинати щось робити, не маючи знань та навичок. Бо через поспіх можна зіштовхнутися з розчаруванням та зневірою у власних можливостях. Ветерану потрібно бути готовим до труднощів, які стовідсотково виникатимуть, коли він розпочинатиме власну справу.

 Вікторія Шевченко. Київ
Фото надані пресслужбою Міністерства у справах ветеранів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-