Окупанти на Донбасі незаконно ув’язнили 268 осіб – Денісова

Окупанти на Донбасі незаконно ув’язнили 268 осіб – Денісова

Укрінформ
У незаконному ув’язненні на тимчасово окупованій частині Донбасу перебуває 268 осіб, ще 114 громадян України незаконно утримуються у місцях несвободи на території РФ та в тимчасово окупованому Криму.

Про це під час ознайомчої зустрічі з новопризначеним верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Кайратом Абдрахмановим повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ з посиланням на Фейсбук-сторінку омбудсмена.

«Наголосила, що на тимчасово окупованих територіях продовжуються переслідування громадян України з проукраїнськими поглядами. На сьогодні у незаконному ув’язненні на тимчасово окупованій частині Донбасу перебувають 268 наших співгромадян, а 114 громадян України наразі незаконно утримуються у місцях несвободи на території Російської Федерації та в тимчасово окупованому Криму. Більшість з них, а саме 78, мають кримськотатарську національність», - поінформувала Денісова.

Вона також повідомила, що в ОРДЛО скасували державний статус української мови, а документи, оформлені українською, будуть чинні до 1 березня 2023 року.

«Вимога офіційного перекладу призведе до труднощів отримання мешканцями окупованих територій соціальних та інших послуг. Фактично, дії окупаційних адміністрацій призводять до того, що на тих територіях українська мова буде відсутня», - заявила Денісова.

За її словами, це стосується і тимчасово окупованого Криму. Зокрема, навчання українською мовою за роки окупації скоротилося в 50 разів – на сьогодні це 249 учнів , а кримськотатарською навчаються всього 3% (6 400 учнів) від загальної кількості школярів в АРК.

Омбудсмен повідомила, що для національних меншин України навчання відповідною мовою здійснюється на етапі здобуття дошкільної та початкової освіти, а для корінних народів України - на етапі здобуття дошкільної і загальної середньої освіти.

Читайте також: Викрадення українського десантника: Денісова готує звернення до Москалькової

Окрему увагу співрозмовники приділили питанням додержання прав і свобод представників ромської нацменшини.

Денісова запросила верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин взяти участь наприкінці травня у Форумі омбудсманів, де її колеги поділяться позитивним досвідом розв'язання питань забезпечення прав національних меншин.

Зі свого боку Кайрат Абдрахманов висловив готовність узяти участь у цьому заході та до подальшої співпраці.

Фото: Офіс Омбудсмана України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-