Понад 65% українців не вірять, що Росія буде наддержавою

Понад 65% українців не вірять, що Росія буде наддержавою

Дослідження
Укрінформ
Результати глобального дослідження ставлення до наддержав, проведеного Міжнародною асоціацією Геллап наприкінці 2020 року, показало, що переважна більшість респондентів вважають США та Китай, найбільші наддержави нині, такими і в наступному десятилітті.

Про це науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, професор політології НаУКМА, член громадської ради при МЗС Олексій Гарань повідомив, презентуючи в Укрінформі результати цього опитування.

«Більшість вважає, що Китай буде наддержавою, це 60%», - сказав Гарань, зазначивши, що думка українців практично збігається з середньою по світу: «Українці вважають, що Китай буде наддержавою (55%)». Водночас жителі Індії найбільш скептично сприймають перспективи Китаю стати наддержавою до 2030 року. Сумніви у майбутній ролі Китаю як світової наддержави відобразилися у відповідях респондентів у всій Азії, включаючи Росію – приблизно третина опитаних не вважають Китай майбутньою наддержавою. Попри це, як і в Азії загалом, так і в Росії зокрема, більшість опитаних все ж таки погоджується з прогнозами про лідерство Китаю (хоча в Росії не так відчутно).

За словами Гараня, 56% людей у всьому світі погоджуються, що у 2030 році США залишаться наддержавою. В Україні таких менше – 36%, а 42% дотримуються протилежної думки. Жителі Близького Сходу, Східної Азії та США найбільш впевнені в цій перспективі. З іншого боку, респонденти з Росії, Африки та Західної Азії найбільш схильні не погоджуватися з тим, що США через 10 років залишатимуться наддержавою.

Водночас, додав науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, дві п'ятих респондентів у всьому світі вважають, що Росія в найближчому майбутньому буде однією з наддержав, в Україні таких лише 16%. Більше за третину опитаних у світі не погоджується з таким прогнозом, в Україні негативний показник один із найвищих – 67%.

«Щодо Європейського Союзу, то більшість опитаних у світі вважають, що ЄС у 2030 році не буде наддержавою. Причому українці теж так вважають», - сказав Гарань, зазначивши, що третина опитаних вірить у протилежне. Люди на Близькому Сході та в Латинській Америці ставляться більш оптимістично щодо значущості ЄС на міжнародному рівні. Більш скептичними видаються самі європейці, особливо громадяни заходу ЄС.

Читайте також: До анексії Криму призвела конкуренція наддержав – Столтенберг

На думку третини світового населення, Японія стане наддержавою до 2030 року. Але майже половина респондентів не погоджується з цим. В Україні показники практично такі самі. У провідну роль Японії найбільше вірять у Латинській Америці та на Близькому Сході. Найбільше незгодних з такою оцінкою – в Європі, Росії та Азії.

Найменш очікуваною наддержавою майбутнього є Індія. Тільки 16% респондентів бачать цю країну ключовим гравцем на міжнародній арені через 10 років. Дві третини поділяють протилежну думку. В Україні негативний показник один із найвищих – 79%.

Більшість людей у всьому світі не очікують, що Велика Британія буде наддержавою наприкінці поточного десятиліття. Такий погляд має більш ніж половина респондентів. Чверть радше готова погодитися з тим, що Велика Британія буде однією з наддержав. В Україні цей показник трохи кращий – 31%.

Дослідження охопило 47 країн світу. Всього було опитано 44 796 осіб у 47 країнах світу. У кожній країні протягом жовтня-грудня 2020 року було проведено співбесіду з представницькою вибіркою з приблизно 1000 чоловіків та жінок або особистим шляхом, телефоном або через Інтернет. Похибка опитування становить від + 3-5% на рівні 95% довіри.

В Україні дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології. Опитування проведено методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. В ході опитування проведено 1000 інтерв'ю. Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує 3,5%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-