Курси з медіаграмотності можуть увійти в базові освітні програми - МОН

Курси з медіаграмотності можуть увійти в базові освітні програми - МОН

Укрінформ
Міністерство освіти і науки України підтримує ініціативу Президента України і працює над тим, щоб курси з медіаграмотності ввійшли до базових освітніх програм.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті Міністерства освіти та науки.

«Інформаційно-цифрова компетентність передбачає впевнене і водночас критичне застосування інформаційно-комунікаційних технологій для створення, пошуку, оброблення, обміну інформацією на роботі, в публічному просторі, приватному спілкуванні тощо. Також ідеться про навички з інформаційної та медійної грамотності. Наразі медіаграмотність є складовою курсів "Громадянська освіта" для учнів 10-х класів, "Культура добросусідства" – для учнів 1-4 класів. На виконання Державного стандарту базової загальної середньої освіти розроблено типову освітню програму для учнів 5-9 класів, в якій передбачено впровадження з 2022/2023 навчального року курсу “Культура добросусідства”, що містить основи медіаграмотності», – зауважив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Зазначається, що ще у 2011 році в Україні були започатковані регіональні експерименти з упровадження медіаосвіти. Згодом інформаційно-цифрова компетентність увійшла до десяти ключових компетентностей у межах освітньої реформи.

Читайте також: Мінцифри і ЮНІСЕФ презентували серіал «Медіаграмотність у часи пандемії»

Так, зараз, в закладах загальної середньої освіти медіаосвіта і медіаграмотність викладаються як у формі окремих курсів («Основи медіаграмотності», «Сходинки до медіаграмоти», «Медіакультура», «Медіаосвіта»), так і інтегровано. Окрім цього, медіаграмотність у школах вивчається і в межах позакласної (гурткової) роботи, наприклад створення шкільних медіа.

Також із 2011 року міністерство співпрацює в питаннях підвищення медіаграмотності серед педагогів з Академією української преси, зокрема впроваджує медіаосвіту через формування та підтримку групи лідерів-медіапедагогів для початкової, середньої та вищої освіти; підготовку навчальних видань для різних аудиторій; залучення світового досвіду з впровадження медіаосвіти і медіаграмотності. Проводиться підготовка викладачів обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти, підготовлено та видано низку посібників для вчителів з основ медіаграмотності.

Також МОН у партнерстві з Радою міжнародних досліджень та обмінів, МБФ «Академія української преси», за підтримки Посольств США та Великої Британії реалізує проєкт «Вивчай та розрізняй інфо-медійна грамотність». Його мета — навчити здобувачів освіти критично сприймати інформацію, протидіяти маніпуляціям, усвідомити цінність високоякісної інформації в контексті шкільної освіти. Наразі проєкт виконується у всіх обласних центрах, а також у Маріуполі, Краматорську та Сєвєродонецьку. До реалізації проєкту залучені 655 шкіл (655 директорів, 3587 вчителів), 25 ІППО та 21 ЗВО (1225 викладачів і методистів).

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Культура, медіа, туризм» звернув увагу на необхідність проведення уроків медіаграмотності в школах для розвитку свідомого та критичного ставлення до інформації, яку отримуємо з різних джерел.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-