Українські жінки в ООН порушать питання пандемії, агресії РФ та домашнього насильства

Українські жінки в ООН порушать питання пандемії, агресії РФ та домашнього насильства

Відео
Укрінформ
Українські жінки на рівні ООН мають намір порушити теми пандемії, російської агресії та домашнього насильства.

Про це повідомили представниці ГО «Геополітичний альянс жінок» на пресконференції в Укрінформі на тему: «Головний меседж українських жінок на 65-тій сесії Комісії ООН».

Жінки відіграють потужну роль у протидії пандемії коронавірусу і відіграватимуть її у відбудові світу потім, а отже ця тема заслуговує осмислення світовим співтовариством, вважає голова робочої групи з розширеної участі жінок у подоланні наслідків COVID-19 Наталія Куцмус.

«Один із викликів, який стоїть перед нашим співтовариством, – це вірус пандемії, перед яким ми всі беззахисні. Питання протидії коронавірусу і відновлення світу в постпандемічний період – одне з нагальних питань. Жінки відіграють дуже потужну роль у протидії пандемії коронавірусу, і вони так само відіграватимуть цю роль у відбудові світу, коли ми зможемо подолати цей виклик часу», - наголосила Куцмус.

Читайте також: Гендерне насильство слід розглядати як серйозний злочин - президент Європарламенту

За її словами, понад 80% представників гуманітарної сфери, які протидіють пандемії, - жінки. Кожна 10-та жінка була змушена працювати вночі, щоб повноцінно поєднати всі сфери свого життя. Кожна 2-га людина, яка сьогодні втратила своє робоче місце – це також жінка.

Вона озвучила гендерні пропозиції у постпандемічний період, які буде запропоновано українською делегацією на сесії ООН. «Це мережування і соціальний бріджинг серед інститутів громадянського суспільства на подальше просування гендерної рівності, активізація участі жінок у всіх процесах управління гуманітарного координування, необхідність інвестування в інтелектуальний капітал жінок і дівчат, посилення їхнього доступу до сучасних знань і технологій, які сприятимуть їхнім можливостям у сучасному світі, підтримка жінок, які перебувають у пошуку власної моделі соціальної поведінки та бізнес-самореалізації», - розповіла Куцмус.

Читайте також: Кожна третя жінка у світі зазнавала насильства - ВООЗ

Також українське жіноцтво турбує проблема постраждалих унаслідок російської військової агресії проти України жінок, наголосила голова робочої групи з розширення участі жінок у ліквідації усіх видів насилля в суспільстві Наталія Целовальниченко. «Саме жінки в більшості випадків постраждали від російської агресії щодо України. Це внутрішньо переміщені особи та ті, які залишилися на тимчасово окупованих територіях. До нас звертаються жінки, які постраждали внаслідок агресії РФ, і Україна неспроможна самостійно вирішити це питання. Тому жіноцтво України об’єднує свої зусилля, щоб приєднатися до міжнародної спільноти із закликом, що будь-яку збройну агресію треба долати разом. Це не тільки справа України, а загальна справа людської спільноти», - вважає Целовальниченко.

Також вона зазначила, що дуже великою проблемою в Україні є домашнє насильство щодо жінок, це так само буде предметом обговорення на сесії ООН. «90% страждає саме жінок від цієї проблеми. Досі не ратифіковано Стамбульську конвенцію (Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами – ред.). І наша робоча група наголошує на необхідності такої ратифікації, щоб ми отримали більш ефективні інструменти для захисту своїх прав. За час пандемії, на жаль, збільшилась кількість домашнього насильства», - зазначила Целовальниченко.

Читайте також: Меркель закликала до подальших зусиль на шляху до гендерної рівності

Під час заходу українські жінки-лідерки презентували своє послання щодо становища жінок 65-тій сесії Комісії ООН, яка відбудеться 15-26 березня 2021 року у Нью-Йорку. Основна тема Сесії для обговорення і проведення експертних консультацій – «Повна та ефективна участь жінок та прийняття рішень у суспільному житті, а також ліквідація насильства для досягнення гендерної рівності та розширення прав і можливостей усіх жінок та дівчат». З огляду на пандемію цьогорічна сесія відбудеться в режимі онлайн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-