У Києві презентували оновлений Реєстр корупціонерів

У Києві презентували оновлений Реєстр корупціонерів

Укрінформ
У Києві відбулася презентація оновленого Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (Реєстр корупціонерів).

Презентація Реєстру пройшла в Укрінформі.

“Відкриття даних здається досить невинним інструментом. Разом з тим, це основний інструмент для забезпечення прозорості і відкритості влади... 59% громадян України вважають, що відкритість даних про осіб, які вчинили корупційні правопорушення, є одним із основних заходів запобігання корупції. Зайшовши за посиланням corruptinfo.nazk.gov.ua, можна отримати будь-яку інформацію з реєстру осіб, які вчинили корупційні і пов'язані з корупцією правопорушення. І сьогодні ми презентуємо новий реєстр”, - поінформував голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков.

Він зазначив, що цей реєстр був переданий від Міністерства юстиції до НАЗК в лютому 2019 року, до цього оновлення це був формальний інструмент, оскільки там був незручний пошук, не було відомостей про загальну кількість осіб, розподіл за категоріями тощо.

Читайте також: У реєстрі корупціонерів Шабуніна немає, а Ситника наразі виключити не вийде — голова НАЗК

Очільник НАЗК також розповів про основні оновлення у цьому реєстрі.

“Ми зробили зручний пошук, і тепер інформацію можна буде знайти за прізвищем, іменем і по батькові особи, а також за багатьма іншими фільтрами. Це важливо, бо знаючи поширеність тих чи інших корупційних практики, і органи виконавчої влади зможуть працювати над мінімізацією причин для такої корупції, і правоохоронні органи зможуть концентрувати свої зусилля на подоланні найбільш розповсюджених корупційних практик”, - зазначив Новіков.

За його словами, щодо цього реєстру була налагоджена зручна робота з даними, а також створена інтерактивна мапа правопорушень. “Тепер будь-хто зможе побачити кількість осіб, які вчинили корупційні правопорушення, у конкретній області. При чому не просто побачити загальну кількість, а й побачити, скільки осіб були притягнуті до відповідальності за, наприклад, конфлікт інтересів, незаконне прийняття подарунків тощо — тобто по кожній категорії правопорушень”, - уточнив Новіков.

Серед інших важливих оновлень, як зазначив голова НАЗК - створення публічного API (прикладний програмний інтерфейс — ред.). “Тепер всі учасники закупівель, наприклад у Прозорро, зможуть автоматично отримувати інформацію про те, чи наявні їхні посадові особи або юридичні особи у реєстрі корупціонерів. Це важливо, бо законом “Про публічні закупівлі” передбачено, що наявність таких даних є підставою для неучасті у закупівлі. І це важливо робити автоматично, бо це усуває можливість підробки довідок, а отже — участі у закупівлях осіб, які насправді вчинили корупційні правопорушення”, - зазначив голова НАЗК.

Читайте також: «Слуга народу» не отримає держфінансування, поки не подасть виправлений звіт — Новіков

За словами керівника Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК Сергія Деркача, також було змінено внутрішній інтерфейс реєстру, і працівникам усередині відомства, які працюють з реєстром, вже можна працювати з ним набагато швидше і ефективніше. “Ми створили внутрішній аналітичний блок, який дозволить швидко відфільтровувати інформацію і будь-який запит на інформацію, що зараз до нас надходить по Реєстру. Ми зможемо працювати з ним дуже швидко, оскільки у нас буде автоматично генеруватися звіт за тими чи іншими запитами і фільтрами”, - поінформував він.

Читайте також: В Україні немає порядку перевірки декларацій суддів - Новіков

Змін зазнав і зовнішній вигляд Реєстру корупціонерів. Як повідомив Деркач, раніше це фактично був рядок з пошуком по конкретній особі і більше ніякої інформації громадяни не змогли б отримати. “Зараз можна одразу на першій сторінці побачити статистику, аналітичний блок, скільки усього осіб внесено до реєстру, з них за кримінальні, за дисциплінарні порушення”, - уточнив посадовець.

За словами працівника НАЗК, також в одному з розділів на сайті цього Реєстру можна отримати довідку про те, чи є дані про юридичну чи фізичну особу у Реєстрі корупціонерів, щоб подати її до того чи іншого органу, чи перевірити її. “Дуже важливим моментом стало те, що перевірити справжність довідки можна буде з QR-кодом. Той орган, який отримав довідку, зможе спокійно відсканувати QR-код або ввести у реєстрі номер довідки і отримати інформацію, коли вона була видана і кому, і про відсутність або наявність записів у Реєстрі щодо певної особи”, - зазначив Деркач.

Читайте також: НАЗК склало 6 протоколів на чотирьох суддів КСУ — Новіков

Окремо він додав, говорячи про відкриті дані, що “всі публічні дані з нашого порталу будуть відкриті на єдиному державному порталі відкритих даних; вони будуть оновлюватися щомісячно, тобто кожен громадянин України зможе на порталі відкритих даних подивитися будь-яку публічну інформацію щодо реєстру корупціонерів”.

Голова НАЗК Олександр Новіков висловив впевненість, що відкритий реєстр корупціонерів вплине на запобігання корупції, в тому числі корупції у публічних закупівлях.

Це оновлення Реєстру стало можливим за підтримки проєкту USAID\UK aid “Прозорість та підзвітність у державному управління та послугах\TAPAS”, у межах підтримки розвитку сфери відкритих даних в Україні.

Новіков також подякував за участь у реалізації цього проєкту посадовцю з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації НАЗК Станіславу Гайдеру, IT-команді НАЗК, проєкту TAPAS та іншим.

Як повідомлялося, цей реєстр є порталом, де наявна інформація про всіх осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення. НАЗК адмініструє цей портал з 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-