Загальнонаціональні радіостанції у лютому дотримувалися мовних квот - Нацрада

Загальнонаціональні радіостанції у лютому дотримувалися мовних квот - Нацрада

Укрінформ
У лютому загальнонаціональний радіоефір відповідав законодавчим вимогам щодо обсягу української мови.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, про це на засіданні Нацради 11 березня розповіла член регулятора Олена Ніцко.

"Останні результати моніторингу мовлення свідчать, що всі 15 загальнонаціональних радіомовників вже котрий місяць поспіль стабільно виконують законодавчі вимоги щодо забезпечення в ефірі обов’язкової частки української мови. Ніцко відзначила, що у порівнянні з попереднім місяцем у лютому 2021 року показники істотно не змінилися. Хоча відмінність у цифрах фіксувалася, однак навіть з урахуванням змін зі знаком «мінус», у кожної з перевірених радіостанцій добовий обсяг української мови становив вище визначеної законодавством квоти: ≥60% ведення передач державною мовою та ≥ 35% пісень українською мовою", - йдеться у повідомленні.

Так, у лютому українська була домінантною мовою ведення передач в ефірі шести радіостанцій – «Країна ФМ», «Українське радіо», «Люкс ФМ», Радіо «Промінь», Радіо «Культура» та «Hit FM», її добовий обсяг в ефірі цих мовників склав усі 100%.

Читайте також: Ткаченко пояснив, чому лагідна українізація краща за штрафи

Ще у трьох радіостанцій добовий обсяг ведення передач зріс, найбільше у «Перець ФМ» – на 8%. Водночас у «Наше радіо», який ще у січні входив до переліку лідерів зі 100-відсотковим обсягом, цього місяця передачі державною мовою велися аж на 20% менше. Так само цей показник зменшився у «Пятница» на 11%, у «Радіо НВ» та «Мелодія» на 7%.

Кожна пісня звучала українською мовою в ефірі трьох радіостанцій. Так, до «Країна ФМ» та «Українське радіо» з минулого місяця зі 100-відсотковим обсягом доєдналася ще суспільна радіостанція Радіо «Культура», яка, щоб опинитися на лідерських позиціях збільшила звучання пісень державною мовою аж на 15%. Ще у чотирьох радіостанцій цей показник зріс у межах 1-3%, а і Радіо «Промінь» навпаки зменшився на 6%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-