Суд у справі про розстріли на Інститутській не зміг допитати свідка

Суд у справі про розстріли на Інститутській не зміг допитати свідка

Укрінформ
Святошинський райсуд продовжить засідання у справі про розстріли учасників акцій протестів на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року щодо двох обвинувачених ексберкутівців Сергія Тамтури й Олександра Маринченка 17 березня.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, на початку засідання захист обвинувачених поінформував суд, що особа, яку вони планували заявити як свідка, не прибула у суд через підозру на хворобу, водночас не уточнивши, на яку.

Зі свого боку, головуючий суддя Сергій Дячук зазначив, що засідання 10 березня раніше було визначене як останній спеціально виокремлений день для можливості для сторони захисту забезпечити явку свідків і допитати їх у судовому засіданні.

Тож наступна стадія, за словами судді, – це стадія подання доповнень до доказів, які раніше подавалися сторонами, і ця стадія буде розпочата з наступного судового засідання - 17 березня, і починатиме доповнювати докази у справі сторона обвинувачення.

«Щодо свідків, то у разі, якщо фізично особа прийде (на наступне засідання – ред.), безумовно, ми будемо вирішувати питання про можливість її допиту», - повідомив головуючий суддя.

Потім суд перейшов до обговорення питання можливості зміни порядку дослідження доказів у цьому засіданні й початку дослідження додаткових матеріалів, які були раніше подані представником потерпілих Євгенією Закревською.

Прокурор Офісу генерального прокурора Олексій Донський зазначив, що на думку сторони обвинувачення, це зробити у цьому засіданні – неможливо, і що сама Закревська, наскільки йому відомо, проти зміни порядку дослідження доказів.

Захист обвинувачених же заявив, що, на їх думку, на цьому засіданні можна було б матеріали, подані Закревською, почати оголошувати, і фактично, за їх словами, це стало б початком дослідження доказів, що можна буде закінчити у присутності самої Закревської згодом.

Читайте також: Венедіктова обіцяє цьогоріч вирок у справі про розстріли на Інститутській

Суд вирішив не змінювати порядок дослідження доказів у справі.

Потім Дячук оголосив, що до суду надійшли матеріали однієї з експертиз із Харкова. Цією експертизою, за його словами, було завершене одне з досліджень по справі й поставлено крапку у виконанні однієї з ухвал суду по цій справі, яка була постановлена ще у 2016 році.

«Тож суд оголошує початок процедури відкриття цих матеріалів всім учасникам процесу. Ми наразі не обговорюємо, який для цього надаємо час (сторонам процесу - ред.), з цього приводу ми не поспішаємо», - сказав Дячук.

Потім суд оголосив перерву до 17 березня на 11:00.

Як повідомлялося, ця справа надійшла до суду в 2015 році спочатку щодо двох обвинувачених - Павла Аброськіна і Сергія Зінченка. Згодом, у 2016-му році, цю справу об’єднали з обвинуваченням Олександра Маринченка, Сергія Тамтури і Олега Янішевського і почали слухати спочатку.

29 грудня 2019 року відбувся обмін полоненими. В Україну повернули 76 осіб, яких тримали в полоні на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Україна видала 127 утримуваних осіб, зокрема, п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

При цьому Київський апеляційний суд перед обміном звільнив з-під варти 3 ексберкутівців, обвинувачених у вбивстві 48 і пораненні 80 осіб на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. З-під варти відпустили Янішевського, Зінченка та Аброськіна.

Читайте також: Розстріли на Інститутській: Кличко розповів у суді про події на Майдані і «ляльководів» Януковича

Суд також скасував домашній арешт двом іншим колишнім беркутівцям, обвинувачуваним у цій справі, - Тамтурі й Маринченку. Їх усіх звільнили під особисте зобов’язання.

Згодом адвокат Олександр Горошинський поінформував, що до Києва повернулися двоє ексберкутівців - Маринченко і Тамтура, яких передали до ОРДЛО в межах обміну утримуваних осіб.

Маринченко і Тамтура заявили, що і надалі братимуть участь у судових засіданнях у справі розстрілів на Майдані.

20 жовтня Святошинський районний суд Києва оголосив у міжнародний розшук трьох ексберкутівців, обвинувачених у рамках справи щодо розстрілів на Інститутській у Києві в лютому 2014 року - Янішевського, Зінченка та Аброськіна.

25 листопада суд виділив матеріали щодо трьох ексберкутівців - Янішевського, Зінченка та Аброськіна, - до розгляду в окремому провадженні та зупинив його до розшуку цих 3 осіб.

У подальшому суд розглядатиме справу саме щодо двох ексберкутівців – Маринченка і Тамтури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-