У Києві відкрилася виставка «До світла Воскресіння крізь терни катакомб»

У Києві відкрилася виставка «До світла Воскресіння крізь терни катакомб»

Фото, відео
Укрінформ
У Києві до 75-х роковин спроби радянської влади ліквідувати Українську греко-католицьку церкву 5 березня відкрилася виставка «До світла Воскресіння крізь терни катакомб». Її представили Інститут історії церкви Українського католицького університету й Український інститут національної пам’яті.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба УІНП.

Виставка розповідає про спробу радянської влади ліквідувати УГКЦ в 1946 році, репресії супроти її духовенства і вірних, а також протистояння насиллю влади та особливості виживання в умовах підпілля.

«Це ще один вимір XX століття, ще один вимір тоталітаризму, який в цьому випадку зачепив сферу релігійну. Немає значення, якого ви віросповідання та чи взагалі віруєте, але точно для всіх має значення правда і долі людей. Тому для нас як державної інституції у сфері національної пам’яті важливо оприлюднити цю частину історії. Співпраця довкола цієї виставки є важливою для всіх – для церкви, для науки, для держави», – сказав голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

Як зауважив під час відкриття глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), важливо згадати про цю подію, повідомити ширшому загалу, громадськості саме для того, щоб подібні брутальні види насилля ніколи не мали останнього слова.

«Ми знаємо, що найгіршим насиллям є насилля над сумлінням людини. Згвалтоване сумління болить десятиліттями, і той біль передається по спадковості. Ми хочемо про той біль розповісти широкому загалу, тому що така розповідь матиме терапевтичну дію. Пам’ятаючи історію, ми хочемо зціляти рани і запобігати, щоби подібні злочини ніколи в майбутньому не повторилися», – зазначив глава УГКЦ.

Своєю чергою історик, директор Інституту історії церкви Українського католицького університету та один з авторів проєкту Олег Турій розповів, що виставка поєднала два типи свідчень – архівні матеріали та свідчення людей, їхні щоденники.

«Представлена не лише подія формальної ліквідації, а що відбувалося з тими людьми, які не погодились на цю співпрацю з радянською владою, які вони пройшли шляхи, показані місця їхнього заслання. Ця виставка є спробою представити в конкретних свідченнях і образах життя цілої церкви впродовж 40 років», – сказав Турій.

В основі виставки – матеріали Інституту історії церкви УКУ: спомини очевидців та активних учасників підпілля, зібрані впродовж 1992-2020 років; документи державних архівів, зокрема унікальні документи з Галузевого державного архіву СБУ: матеріали оперативно-розшукової справи «Рифи», велика добірка матеріалів про головних виконавців сталінського плану знищення УГКЦ – о. Гавриїла Костельника та Сергія Каріна-Даниленка; фотографії з приватних збірок.

Читайте також: На Львівщині горіла каплиця УГКЦ

Тут розповідаються життєві історії окремих представників греко-католицького кліру, чернецтва, мирян. Хронологічно виставка охоплює період від 1939 до 1991 року та відображає три важливі етапи історії УГКЦ у XX столітті: насильницьку ліквідацію, підпілля та легалізацію в 1989 році. За задумом авторів, проєкт на окремих прикладах повинен узагальнити й представити становище цілої церкви в умовах переслідувань, розкрити форми спротиву й підпільної діяльності духовенства та мирян, методи боротьби за визнання своїх прав.

Виставка «До світла Воскресіння крізь терни катакомб» триватиме на Контрактовій площі до кінця березня 2021 року.

Фото: uinp.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-