У Верховному суді оскаржують другий указ Президента про відсторонення Тупицького

У Верховному суді оскаржують другий указ Президента про відсторонення Тупицького

Укрінформ
До Касаційного адміністративного суду Верховного Суду надійшов позов, яким оскаржено Указ Президента щодо продовження відсторонення від посади судді Конституційного Суду.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба ВСУ у Фейсбуці.

«4 березня 2021 року до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду надійшов позов, у якому позивач оспорює Указ Президента України від 26 лютого 2021 року № 79/2021 «Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України» з моменту його прийняття. В Указі йдеться про відсторонення від посади судді з 28 лютого 2021 року строком на один місяць», - йдеться у повідомленні.

У суді поінформували, що цьому позову, який надійшов, було надано реєстраційний номер справи – № 9901/57/21.

У ВС також нагадали, що позивач двічі звертався з позовними заявами, оскаржуючи Указ Президента від 29 грудня 2020 року № 607/2020, яким його було відсторонено від посади судді КС строком на два місяці.

Зокрема, перший позов надійшов 1 лютого 2021 року, і 3 лютого 2021 року у справі № 9901/20/21 суд ухвалив рішення про відмову у відкритті провадження, тому що цей позов не належить розглядати за правилами адмінсудочинства.

Зі свого боку позивач оскаржив це рішення до Великої Палати ВС. У цьому випадку ухвалою від 22 лютого 2021 року було відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою особи.

Щодо другого позову, то він надійшов 26 лютого 2021 року, інформують у судовій установі.

Уточнюється, що оскільки строк оскарження Указу Президента закінчився 29 січня 2021 року, то у справі № 9901/43/21 КАС ВС виніс ухвалу залишити заяву без руху та надати позивачеві десятиденний строк для усунення недоліків.

Читайте також: Чвари в КСУ: Головатий під час розгляду справи зайняв місце Тупицького

Як повідомляв Укрінформ, 29 грудня 2020 року Президент України підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці. Таке рішення він ухвалив «після отримання та обробки фахівцями Офісу Президента клопотання Офісу Генерального прокурора». Перед тим прокуратура повідомляла, що Тупицький підозрюється в чиненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також у наданні неправдивих свідчень. Справа стосується приватизації Зуївського енергомеханічного заводу в Донецькій області.

26 лютого 2021 року Президент продовжив ще на місяць відсторонення Тупицького від посади судді Конституційного Суду.

5 січня судді Конституційного Суду провели збори у зв'язку з указом Президента про відсторонення Тупицького і ухвалили заяву про неприпустимість недотримання органами державної влади та посадовими особами приписів Конституції, що може призвести до блокування роботи КСУ.

19 січня Управління держохорони повідомило, що не допустило Тупицького в будівлю КС за результатами запитів Державного бюро розслідувань. У ДБР заявили, що Тупицький перешкоджає розслідуванню провадження стосовно нього.

Тупицький викликав на місце події правоохоронців.

1 лютого стало відомо, що до Верховного Суду надійшов позов Тупицького, в якому він оскаржує указ Президента про відсторонення його від посади судді КС.

3 лютого Верховний Суд відмовився відкривати провадження щодо відсторонення Голови КСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-