Від надмірної ваги страждають більш як половина українців

Від надмірної ваги страждають більш як половина українців

Дослідження
Укрінформ
4 березня у світі відзначається Всесвітній день боротьби з ожирінням. Втім, менше половини українців мають нормальну вагу, а в більшості — вона надмірна.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сторінку у Фейсбуці ВООЗ в Україні.

За статистикою, що наводиться в повідомленні, лише 39,6% українців мали нормальну вагу в 2019 році, тоді як 59,1% населення мали надмірну вагу, а 24,8% - ожиріння. Про це свідчать результати дослідження STEPS щодо поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні.

Ожиріння є одним із основних факторів ризику виникнення таких захворювань, як діабет, серцево-судинні захворювання, інсульт та деякі види раку.

Щоб запобігти появі надмірної ваги та ожирінню, медики радять:
  • обмежити калорійність свого раціону за рахунок зниження рівня споживання жирів та цукру;
  • збільшити споживання фруктів і овочів, а також цільних злаків і горіхів;
  • регулярно займатись фізичними вправами (60 хвилин в день для дітей і 150 хвилин в тиждень для дорослих).

Як повідомляв Укрінформ, Команда дослідників Каліфорнійського університету підтвердила, що тривала відсутність сну може спричинити набір ваги у зв’язку зі збільшенням апетиту до калорійної їжі.

Як зазначається у дослідженні, відсутність сну знизила активність у зонах оцінювання апетиту в лобовій корі та острівці головного мозку. Активність у мигдалині — головному відділі центральної нервової системи, навпаки, посилилася. Ця двостороння зміна профілю мозкової активності пов’язана зі значним збільшенням апетиту до їжі з високим вмістом калорій, ступінь якого визначається суб’єктивною кількістю втрати сну учасників.

Читайте також: Вчені знайшли спосіб, як прожити довше

Згідно з висновками дослідження, недостатня кількість сну може призвести до розвитку ожиріння. Зниження активності в районах кори головного мозку, що відповідають за оцінку продуктів, у поєднанні з надмірною чутливістю мигдалини, змушує людину обирати продукти, найбільш здатні спричиняти повторний набір ваги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-