МОЗ пояснило «засекречення» ціни вакцин та інформації про виробника

МОЗ пояснило «засекречення» ціни вакцин та інформації про виробника

Укрінформ
Наказ МОЗ, яким серед іншого забороняється керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров'я розголошувати інформацію про ціну та виробника вакцин від COVID-19, зумовлений вимогами угоди про конфіденційність.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це на брифінгу сказала заступниця міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова.

“Наказ Міністерства охорони здоров’я від 19 лютого цього року, яким було розподілено кількість вакцин по регіонах, містить вимогу до керівників структурних підрозділів з питань охорони здоров’я та міста Києва, “забезпечити нерозголошення будь-якої інформації щодо виробників або постачальників, а також ціни на вакцини проти гострої респіраторної хвороби COVID-19”. Така вимога зумовлена положеннями угоди, укладеної між МОЗ та спеціалізованою міжнародною організацією Crown Agents, яка уповноважена здійснювати закупівлі вакцини. Оці жорсткі вимоги, що стосуються конфіденційності, є зовсім не примхою міністерства, вони ініційовані саме виробниками вакцини. І за порушення таких вимог передбачені високі штрафні санкції або навіть розірвання контрактів”, - розповіла Шаталова.

Читайте також: На COVID-вакцинацію вже записались 100 тисяч українців – Федоров

За її словами, такі вимоги умов конфіденційності підписують в усіх країнах світу, де здійснюється централізована закупівля імунобіологічних препаратів від COVID-19.

Як повідомлялося, 23 лютого в Україну було доставлено 500 тис. доз вакцини Covishield, розробки Oxford/AstraZeneca, і вироблену на потужностях Serum Institute. Поставки були здійснені через міжнародну закупівельну організацій Crown Agents.

До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз цієї вакцини. Також на початку березня очікується поставка 117 тис. доз вакцини Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX.

Читайте також: COVID-вакцинація допоможе взяти пандемію під контроль — ВООЗ в Україні

Вакцинація проти COVID-19, згідно з національним планом щеплення, проводитиметься в 5 етапів. На першому етапі мають бути вакциновані медичні працівники, які працюють в лікарнях, що надають медичну допомогу при COVID-19, а також працівники мобільних бригад, які здійснюють щеплення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-