У Києві пройде прем’єра фільму про боротьбу жінок за владу на виборах-2020

У Києві пройде прем’єра фільму про боротьбу жінок за владу на виборах-2020

Відео
Укрінформ
У столичному кінотеатрі «Жовтень» 12 березня о 13:00 відбудеться прем’єра документального фільму про боротьбу жінок за владу на місцевих виборах 2020 року.

Про це Укрінформу повідомили у пресслужбі кінокомпанії «ДобранічФільм».

«Стрічка «Один день з життя кандидатки» розповідає про чотирьох жінок. Хтось із них виграв, хтось – програв, але кожна отримала безцінний досвід, яким прагне поділитися з іншими жінками. У стрічці не згадується належність кандидаток до якихось політичних партій, вона фокусується на історіях, випадках дискримінації та сексизму, з якими жінки стикались, їхніх прагненнях та ідеях», - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, фільм став продовженням волонтерського моніторингового проєкту Громадського альянсу «Політична дія жінок» #вибориБЕЗсексизму, який розпочав свою роботу у вересні 2020 року. Були створені гаряча лінія, де кандидатки могли отримати юридичну та психологічну допомогу, та чат-бот у Facebook, куди можна було повідомити про випадки сексизму і дискримінації кандидаток під час виборчої кампанії. Авторкою ідеї фільму є гендерна експертка, активістка Ірина Тишко.

«Наша мета — показати реальну виборчу боротьбу звичайних жінок з великих і малих міст. Попри застосування такої цивілізованої практики позитивної дискримінації, як квоти, жінкам доводилося боротися не лише зі своїми конкурентами, а й з гендерними стереотипами та суспільними упередженнями. Це часто деморалізувало кандидаток, змушувало змінювати виборчу тактику, часом узагалі сходити з дистанції. Але всім жінкам треба віддати належне за їхню сміливість, адже вони творили нову реальність, де місце жінки — в політиці», — зазначає Тишко.

Місцеві вибори 2020 року стали унікальними – вперше в історії України була застосована 40-відстокова гендерна квота. Кількість учасниць перегонів стала рекордною — майже 140 000!

Чотири жінки, які опинились у фокусі кінокамери, надихають – вони щиро прагнуть змін у своєму місті або селищі і готові боротися за це. Героїні фільму: кандидатка в депутати Боярської міської ради Людмила Петраускене; кандидатка в депутати Львівської районної ради Ірина Трохим; кандидатка в депутати та посаду голови Феодосіївської ОТГ Євгенія Кравченко; кандидатка в депутати Ірпінської міської ради та на посаду мера Михайлина Скорик-Шкарівська.

Читайте також: Перезавантаження системи: як втілювати політику гендерної рівності в органах державної влади?

Виробництвом картини займалася компанія «ДобранічФільм». Режисерка - Сніжана Гусаревич. Продюсерка - Світлана Рудюк. Сценаристка - Марина Ткачук.

Зазначається, що після прем’єри у кінотеатрі «Жовтень» відбудеться дискусія.

Фільм буде подано на фестивалі, що фокусуються на гендерній тематиці та документальному кіно.

Стрічку створено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та благодійного сприяння Direct Help Foundation.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-