Учені виступають за прискорення вакцинації в Україні

Учені виступають за прискорення вакцинації в Україні

Укрінформ
Учені Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут ім. І.Сікорського" й Інституту епідеміології та інфекційних хвороб вважають, що темпи вакцинації в Україні занадто низькі, що може призвести до погіршення епідемічної ситуації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба КПІ.

“Станом на 28 лютого 2021 року в Україні провакциновано близько 3 140 осіб, переважно медичних працівників. За умови продовження таких низьких темпів вакцинації потрібно буде майже 8 місяців, щоб реалізувати 250 тис. доз вакцини для першого щеплення. Зважаючи, що термін придатності вакцини Сovishield становить 6 місяців, постає необхідність перегляду плану вакцинації, затвердженого МОЗ України... Доцільно зробити вакцинацію доступнішою, переважно безкоштовною, для охочих вакцинуватися, щоб максимально ефективно вплинути на зниження епідемічних загроз у країні”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що після певного покращення епідемічної ситуації на початку року на сьогодні кількість захворювань почала зростати. А прогнозне моделювання із застосуванням нейронних мереж вказує, що впродовж ближчих 10–14 днів кількість нових хворих може коливатися в діапазоні 4 500–9 000 осіб за добу за оптимістичним сценарієм і 5 000–10 000 – за песимістичним. Крім цього, кількість летальних випадків у зазначений період може коливатися в діапазоні 40–140 на добу, кількість одужань – 1 500–5 500 на добу, прогнозують учені.

Читайте також: Степанов назвав країни, які використовують індійську COVID-вакцину

Фахівці відзначають, що динаміка адаптації суспільства до хвороби за останній місяць погіршилася майже вп’ятеро, бо коефіцієнт адаптації KA(t) зріс з 0,8 до 4 %.

Вчені застерігають, що в найближчому майбутньому без ужиття запобіжних заходів можливе значне ускладнення епідемічної ситуації в країні.

До того ж йдеться у повідомленні, спостерігається висока невизначеність українців з приводу доцільності щеплення вакциною Covishield (від 56 до 92 %).

Читайте також: На вакцинацію записалися вже понад 44 тисячі українців – Степанов

Науковці нагадують, що на даний час за кількістю доз вакцини на 100 громадян у світі лідирують Ізраїль (90,22), ОАЕ (59,11), Велика Британія (28,57), США (20,08) і Чилі (16,78). Країни Європейського Союзу істотно відстають від лідерів вакцинації. Середнє значення для Європейського Союзу становить 6,82, де щеплення отримали близько 2 млн осіб. За загальною кількістю щеплень перше місце у Європі посідає Велика Британія. З деяким запізненням проходить процес вакцинації у скандинавських країнах і на Балканах.

Як повідомляв Укрінформ, Україна розпочала вакцинацію 24 лютого 2021 року вакциною Covishield, виготовленою в Індії за ліцензією Oxford/AstraZeneca. Станом на 1 березня першу дозу вакцини отримала 3 141 особа.

До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз цієї вакцини. Також на початку березня очікується поставка 117 тис. доз вакцини Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX.

Вакцинація проти COVID-19, згідно з Національним планом щеплення, проводитиметься в п’ять етапів. На першому мають бути вакциновані медичні працівники, які працюють у лікарнях, що надають медичну допомогу при COVID-19, а також працівники мобільних бригад, які здійснюють щеплення.

З 1 березня є можливість записатися до списку очікування на вакцинацію через портал "Дія", через мобільний застосунок "Дія" або через національний контакт-центр МОЗ.

Як повідомлялося, в Україні станом на 2 березня на коронавірус захворіли 1 357 470 осіб, із них за минулу добу - 5 336.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-